- Vi trenger økt satsing på energieffektivisering i bygg, mer til veibygging og økte midler til jernbane, ikke kutt i investeringer og vedlikehold.

Han understreker at det er viktig å ha et langsiktig perspektiv på aktiviteten i byggenæringen. Økte investeringer i nye bygg og infrastruktur og mer satsing på energieffektivisering vil bidra til reduserte utgifter på sikt.

- Særlig er det viktig å komme i gang raskt med å få på plass incentiver for energieffektivisering i husholdningene. Der er potensialet stort, sier Lyng.

- Dersom offentlige byggherrer må stoppe byggeprosjekter eller utsette vedlikehold, blir det en form for ”sparing” som kan vise seg å bli svært mye dyrere på sikt, avslutter Lyng.

– Vi frykter at finansministerens kuttisme skal gå ut over svømmehaller og skolebygg, sier direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er låneordningen for skoler, svømmehaller og kirker det dreier seg om. Her er rammen bare 2 milliarder kroner i årets statsbudsjett, mens kommunene før jul hadde søkt om prosjekter for over 9 milliarder. Som følge av krisepakken ble fjorårets ramme på 4,2 milliarder kroner.

– Behovet for vedlikehold eller nybygg er stort. Derfor bør lånerammen i ordningen for skoler, svømmehaller og kirker utvides så fort som mulig. Mange bedrifter i bygg og anlegg vil bli like hardt rammet i år som i fjor. For vår del er ikke finanskrisen over. Samtidig vil kommunene kunne få prosjekter til bedre priser i år enn i fjor, mener Lågøyr.

Han peker på at en milliard ekstra i låneramme bare utgjør 14 millioner kroner i direkte utgifter på statsbudsjettet.

Prognosene til byggebransjen viser at rundt 15.000 ansatte i byggebransjen kan miste jobben i år.

Les også RIF utfordrer kommunalministeren