Som så mange andre kirkebranner, kunne denne antakelig vært unngått, eller gjort vesentlig mindre skade, hvis myndighetene hadde vist ansvar. Sammenlignet med de fleste europeiske land har Norge få historiske og andre verneverdige bygninger. Likevel er det åpenbart for mange igjen, om vi skal bedømme etter viljen til å bevare verdiene.

Et av de firmaene som arbeider med slukningssystemer er Prevent Systems AS på Lillehammer (presentert på VVS-forum i august i fjor). Prevent Systems utvikler lavtrykk vanntåkesystemer for brannslukking.

Daglig leder Erling Mengshoel opplyser at selskapet i disse dager venter på en ny type dyser som er mindre og derved antakelig mer ”spiselige” for Riksantikvaren.

– Hvor mye kan et vanntåke- eller sprinkleranlegg utrette hvis det oppstår brann i en kirke? Vi spør Erling Mengshoel, daglig leder av Prevent Systems
– Det er umulig å si noe sikkert om, men hvis du har et heldekkende brannslukningsanlegg og får tidlig utløsning, kan det i beste fall slukke brannen helt. Uansett vil brannvesenet komme til et helt annet scenario enn det som møtte dem i Hønefoss kirke, slik at brannvesenet har større mulighet til å hindre en katastrofebrann. I kirker har vanntåke en spesiell fordel av at den gir mindre vannskader.
– Dere begynte salget av Prevent-systemet i fjor, hva har dere oppnådd på dette halvåret?
– Vi har avtale om sikring av seks kirker: Brandval, Fåvang, Geiranger, Gravberget, Talgje og Hesby. Det er stigende aksept for vanntåke etter at Forsikringsselskapene Godkjennelsesnevnd (FG) kom med veiledning for vanntåke i juni i fjor.