- Vi trenger totalt 10 bedrifter som representerer et tverrsnitt av næringen. Pilotprosjektet skal gjennomføres fram mot sommeren 2010. Dette er en unik sjanse både for bedriftsledelsen, verneombud og bedriftshelsetjeneste samt ansatte til å vise at man bryr seg om medarbeiderne og kollegaene sine, sier advokat Annicken Iversen i BNL.
BNL samarbeider med faglig ansvarlig Lars Holmen i Norsk Narkotikapoliti Forening (NNPF) som utarbeider både opplegg og kursmateriell for prosjektet.
Det unike med dette prosjektet er at man ønsker å fokusere på hele mennesket inkludert familien og omgivelsene rundt. Rusproblemer angår ikke bare den som misbruker alkohol eller narkotiske stoffer. Det handler vel så mye om sikkerhet på arbeidsplassen, kollegaer, familie og venner.
24-timers medarbeideren
- Dette prosjektet handler om 24-timers medarbeideren. Vi hjelper bedriftene med å gi dem et verktøy for å avdekke rusmisbruk. Ved å bevisstgjøre ledere, bedriftshelsetjenere og verneombud kan vi jobbe aktivt mot avdekking og oppfølging av misbruket. Dette arbeidet er også et viktig ledd i sykefraværsarbeidet og videreutvikling av inkluderende arbeidsliv, understreker Iversen.
Støtte fra NHOs Arbeidsmiljøfond
BNL har fått prosjektmidler fra NHOs Arbeidsmiljøfond til å gjennomføre piloten. Praktisk gjennomføring vil skje ved faglig ansvarlig Lars Holmen i NNPF.
Delmål og virkemidler
1. Ansvarliggjøre ledere, og gjennom tilført kunnskap, å sette dem i stand til å gjennomføre tiltak.
2. Bevisstgjøre ledelse og ansatte om risiko ved misbruk.
3. Øke sikkerheten for de ansatte på byggeplassen.
4. Redusere sykefravær forbundet med rusmidler.
5. Øke trivselen på arbeidsplassen.
6. Skape riktige holdninger i bedriften
7. Søke så langt som mulig å beholde arbeidstakerne i bedriften.
8. Gi kunnskap til lærlinger om rus.
9. Gi bygg- og anleggsnæringen, og bedriftene et godt omdømme.
Dersom din bedrift ønsker å være med på dette unike prosjektet, kan du ta kontakt med advokat Annicken.iversen@bnl.no.
klilde:bnl.no