Tre år senere ble de uteksaminert, og siden da har næringslivet visst hvor de skal få tak i medarbeidere med relevant utdannelse innen KEM, som står for klima, energi og miljø. Fra toppfolk i rådgiverbransjen får vi høre at man der er ”knallfornøyd med kandidatene”.
Den som mer enn noen har sørget for knallene, er professor Oddbjørn Sjøvold. Vi traff ham noen dager før høyskolesenteret åpnet høstsemesteret med en invasjon av håpefulle unge mennesker.
– I år blir et rekordår for KEM-utdannelsen, opplyser Oddbjørn Sjøvold. – Vi har cirka 60 studenter på bachelorstudiet og 17 har sagt ja til masterstudiet. I tillegg arbeider vi med å få på plass doktorgradsstudiet. Alt dette betyr at ryktet har gått, studiet er blitt kjent og de som har gått her har fått seg gode jobber. Nå kan vi slå fast at langsiktig og hardt arbeid med oppbygging av et nytt studium har båret frukter.
– Hvilke fagområder omfatter KEM-studiet, Sjøvold?
– Studiet dreier seg om energi og miljø i bygg. Det omfatter byggets energibruk, inneklima og ventilasjon med temperatur, trekk, luftens sammensetning av gasser, soppsporer, samt lyd og lys. Vi samarbeider med estetiske fag om utforming.
Fra bachelor til master
Oddbjørn Sjøvold kom til Høgskolen i Oslo i januar 2002, etter forespørsel fra høyskolens ledelse om han ville bygge opp et bachelorstudium for energi og miljø.
– Vi var i gang høsten 2002 med noen og tredve studenter og fulgte et opplegg fra Aalborgs universitet, forteller Sjøvold. – Den utdannelsen ble vurdert positivt av en komité og vi opplevde at næringslivet var begeistret for våre kandidater.
Parallelt med bachelorstudiet ble det planlagt et masterstudium, som begynte i 2007. Disse kandidatene får sine papirer fra Aalborgs universitet.
– Østlandet trenger oppgraderingen til masterstudiet, fremhever Oddbjørn Sjøvold. Studentene vil ha mastergrad, men de er etablert her og vil ikke flytte.
Om planene videre opplyser Sjøvold at neste KEM-trinn er doktorgradsstudiet, for høyskolen har fått to én stilling for førsteamanuensis og to stipendiatstillinger. Men her er ennå ikke alt på plass:
– Vi savner kvalifiserte kandidater til en stipendiatutdannelse, det er få norske som er interessert, enda det er en gratis utdannelse som fører til doktorgrad (PhD). Min største bekymring er at vi ikke får kandidater til doktorgradsstudiet.
Sier en fornøyd professor Sjøvold, klar til å ta imot rekordmange studenter på et studium som er blitt en knallsuksess.