Industribedriften Protan er Nordens største produsent av takfolie i termoplast og er en foregangsbedrift innen membranteknologi. Selskapets produkter eksporteres til store deler av Europa. Bedriften har også spesialisert seg på produksjon av en serie PVC-belagte tekstiler med en rekke anvendelsesområder, blant annet i ventilasjonsrørsystemer, lager- og industrihaller samt oppbevaring av vann og andre væsker. Disse produktene eksporteres over hele verden. Protan AS er et multinasjonalt selskap som ble grunnlagt i 1939. Protan-gruppen består i dag av mer enn 20 selskaper og har rundt 860 ansatte over hele Europa. Gruppens hovedkontor og største fabrikk befinner seg i Lier nær grensen til Drammen i et lite industriområde som grenser til et veletablert villa strøk.

Med en slik beliggenhet må selskapet i tillegg til å følge SFT (Statens forurensningstilsyn) krav også ta hensyn til naboskapet. Det gjelder synlig røyk og støy. Før bedriften fulgte opp SFTs krav til mer omfattende rensing av luftutslippet var støyen fra eksosen til ventilasjonssystemet en utfordring. Meteorologisk definisjon av full storm er vind med hastighet over 24,5 m/s. Med ombygging av anlegget ble hastigheten på luften redusert fra 26 m/s til 15. Dette tiltaket reduserte støyen svært mye. For å få transportert det som eventuelt er igjen av forurensning i eksosen må det være en hvis hastighet på luften ut av pipene. 15 m/s er et godt kompromiss. Støyen er redusert betraktelig og eksosen får en tilfredsstillende spredning.

God rensing og energigjenvinning
For å bedre innemiljøet i produksjonen installerte bedriften et nytt ventilasjonsanlegg. Med en lang rekke punktavsug ble avgassing fra PVC massen effektivt fjernet. Rensingen av luften fra produksjonshallen gjøres i et elektrostatisk filter. Slike filtre er i utgangspunktet mer kostbare enn tradisjonelle posefiltre, men driftskostnadene er lavere. I tillegg fanger elektrostatiske filtre opp mindre partikler. Det er ingen synlig gass som slippes ut av pipene fra produksjonen. Naboene har etter ombygging av ventilasjons- og renseanlegget fått en nabo som er til langt mindre sjenanse.

Protan gjennomførte et ganske omfattende prosjekt da det nye anlegget skulle installeres. I tillegg til et mer omfattende ventilasjonsanlegg i produksjonshallen ble også et varmegjenvinningsprosjekt gjennomført. PVCen som benyttes i produksjonen varmes opp for å få riktige egenskaper for påføring av dukken. Luften som ventilasjonsanlegget fjerner er forholdsvis varm. Inn i varmeveksleren holder luften en temperatur på 34 grader. Etter varmevekslingen er temperaturen redusert til 26 grader. Med en luftmengde på 75.000 m3 i timen representerer denne temperatursenkningen en anselig energimengde.

SFTs rolle
• Kan gi pålegg om gjennomføring av tiltak for å sikre overholdelse av kravene til virksomheter som har tillatelse fra SFT.
• Kan gi pålegg om dekning og fordeling av anleggseiernes kostnader ved tiltak for å overholde kravene til luftkvalitet.
• Forurensningsmyndighet for utslipp fra industri og annen næringsvirksomhet når det gjelder virksomheter som er omfattet av EUs direktiv om integrert forebygging og begrensning av forurensning (IPPC-direktivet).
• Forurensningsmyndighet for utslipp fra industri og annen næringsvirksomhet.

Av Jan Eirik Schiøtz