Hvis de ikke er i stand til å levere kun etter behov går det mye energi og penger til spille.Fra nyttår trer et nytt ERP-direktiv i kraft, dette stiller krav om energisparende egenskaper for alle våtløpende sirkulasjonspumper. I praksis vil det kun bli lov å selge frekvensstyrte våtløperpumper.
Energirolle
- En gammeldags sirkulassjonspumpe er for det første og som regel ikke energieffektiv i seg selv. I tillegg vil den gjøre mye unyttig arbeid, med energispill som resultat. At den er moderne og programmerbar er avgjørende for at den skal kunne være energieffekiv, sier Tom Ole Stenberg hos Wilo, som allerede for ti år siden hadde pumper på plass som tilfredsstiller ERP- kravene.
Hvis en pumpe som flytter varmtvann til oppvarming leverer et fast volum og et jevnt trykk dag og natt, sommer og vinter sier det seg selv at det blir mye sløsing, både med bruk av krefter og varme.
- En slik pumpe skal helst levere akkurat nok. Punktum. Alt utover dette blir sløsing med energi. Det står veldig mange pumper rundt omkring, og det er et stort behov for oppgradering, påpeker Stenberg.
En pumpe i en slik funksjon bør nettopp kunne programmeres etter hvilken oppgave den til enhver tid vil møte.
- Skal pumpa kun sørge for sirkulasjon bør den kunne programmeres til å gi væsken akkurat nok trykk til at det skal komme rundt i systemet. Ikke mer.
Da er den energieffektiv. Men den skal også kunne programmeres til å levere et trykk som står i forhold til det volumet med varmtvann det er behov for.
Erfaring viser at det er store mengder energi å spare, først og fremst fordi hele energisystemet da fungerer mer optimalt, og blir lettere å styre.
Vaktmester og rørlegger
- En feil pumpe kan i verste fall virke belastende på hele anlegget og gjøre det vanskeligere å styre nøyaktig. I tillegg bør pumpa som sagt være energieffektiv, påpeker Stenberg.
Svært mange bygg har gamle anlegg der pumpene er de samme som før, selv etter at endringer kan ha vært foretatt. Her er det viktig at eier og driver tar en gjennomgang for å se etter energilekkasjer.
Ved oppgradering velges dessverre også i mange tilfeller feil pumper.
- En riktig dimensjonert moderne pumpe med god styring kan betale seg inn i løpet av 1-2 år. Deretter er det netto gevinst, en pumpe skal vare i mange år, påpeker Stenberg.
Innen styringsteknologi for sirkulasjonspumper har det skjedd en enorm utvikling de siste årene, og Wilo har satset mye på å ligge i front. I dag kan for eksempel pumpene integreres i styringen av energianlegg via bus-systemer, slik at de kan jobbe nøyaktig etter riktig behov.
Det er også gjort store fremskritt innenfor de hydrauliske egenskapene og dermed den rene virkningsgraden. Moderne pumper er overlegne. Designet støttes som regel av 3D animasjoner og lang tids testing.
- Innen reguleringsteknikk er det skjedd enorme fremskritt de siste årene, og Wilo har utviklet en rekke tørrløperpumper med permanente magnetmotorer der styringshøyaktigheten er meget høy. Effektiv energistyring handler også i økende grad om presisjon i alle ledd, med pumpenes nøkkelrolle i energitransporten er det behov for smarte pumper. Hos oss finnes et hav av reguleringsmuligheter, sier Stenberg.
Ny æra for smarte pumper
Ved nyttår løper tiden ut for våte sirkulasjonspumper uten regulering. Pumper som sirkulerer vann til oppvarming eller kjøling spiller en nøkkelrolle for energiøkonomien i systemene.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover