Hvorfor skille skarpt mellom luft og vann, rør og ventilasjon i det hele tatt? Hvorfor sende inn to lag med fagfolk til å jobbe rygg mot rygg i et og samme bygg? Hvorfor ikke heller tegne det hele under ett, og se det som en samlet jobb, der ulike håndverkere arbeider for felles mål?
Svaret på alle disse spørsmål er gitt i VVSTeknikk Møres nye forretningsstrategi.
- Alle bygg har behov for vann, luft og energi, systemene blir stadig blir mer integrert og følger ofte samme veier i bygget. Å se de samlet er derfor en fordel. Å bygge de slik at de spiller på lag er smart, derfor ser vi dette heretter under ett, med samme blikk, så og si, forteller Roar Larsen, daglig leder ved VVSTeknikk Møre til VVS forum. Selskapet er etter alt å dømme det første som i alle faser av prosessen heretter kjører vann varme og ventilasjon som ett oppdrag. En jobb.
Store gevinster
Opprinnelig er VVS Teknikk Møre en ventilasjonsentreprenør med flere generasjoner i faget bak seg. En rekke omstendigheter og god pionerånd har gjort at man nylig har ansatt en håndfull førsteklasses rørleggere, som kompletterer staben, og heretter vil prosjektere og bygge luft, vann og energi under ett. Alt tegnes samtidig på samme bord, og det hele bygges på plassen under samme ledelse.
- Bare noe så elementært som felles traséer, festeanordninger og tilrettelegging betyr jo innsparinger. Tenk administrasjon og transport. Tenk helhet og samstemthet. I dag handler fagene mer om effektivitet enn noen gang, og ved å få fagfolk til å samarbeide skaper vi gevinster, som vi selvfølgelig deler med våre kunder, sier prosjektleder Marius Hagerup.
Tidligere leide man inn rørleggere til prosjektene, noe som fungerte brukbart, men som ikke var 100 % effektivt. Man jobbet ikke mot samme mål. Ikke på samme plattform.
- Vi legger vekt på at den som skal bygge også skal forstå helhet og del, vi ønsker en felles løsning og samlet bevisshet fra start til mål, fra topp til bunn, på kryss og tvers, og tilbake igjen, sier Larsen med et smil.
Alle bygg trenger det
I moderne bygg møtes stadig oftere ventilasjon, energi og vann på flere punkter og er i ett system, som skal dimensjoneres på en rekke felles punkter, som bør være i balanse og harmoni.
- Vi ser luft, vann og energi som grunn-elementer som skal bidra til det beste for kunden. Vår jobb er å bringe de fram i riktige mengder slik kunden og bygget krever. Så kommer fagarbeidet inn som grunnelement i håndverkets utførelse, sier Larsen.
I moderne prosjekter er det dessuten stort behov for effektivitet gjennom alle faser, ved å fusjonere fagene reduserer man behovet for arbeid enormt.
- Det er egentlig helt naturlig å se varme, vann og ventilasjon under ett, sier Larsen.
Kundene er enige. Å ha færre å forholde seg til er noe de har ventet på i lang tid.
Nå arbeider man helhetlig med ett prosjekt fra skisse til ferdig leveranse.
- Våre kundeforhold bygger på langsiktig tillit og tilfredse kunder. Det starter derfor ofte med en enkel skisse og en budsjettpris på det hele, så gjør vi jobben med åpne kort mot kunden. Det er dialog, med korteste vei til mål som gjelder for begge, sier Larsen.
Felles styring og ledelse
Det er dessuten naturlig å samle trådene for styring og kontroll i en egen SD-avdeling, bedriften er en sertifisert Siemens Partner og man har egen avdeling for leveranse av SD/automatikk/kontrollanlegg.
- Vi har også satset på å ha en egen avdeling for innregulering og oppfølging med service, det gir viktig tilbakemelding, sier Larsen.
Selve prosjektering foregår i åpen BIM og man oppnår mer strømlinjeformet anlegg ved å samle prosjekteringen av vann, varme og ventilasjon på en hånd.
- Andre entreprenører har begge fagene i samme firma, men vi forsøker å se på tvers av fagene. Mens andre tenker flerfaglig så tenker vi tverrfaglig, og på den måten forsøker vi å få klarhet i det totale bildet, det krever dyktige folk, men det mener jeg vi har, ellers hadde vi ikke begitt oss ut på dette, jeg kan love at det funker, sier Larsen.
Man tar seg også av finjustering og tuning av anlegget (ofte er anlegget ferdig tunet innen det første driftsåret), mye vha. fjernstyring av anleggene samt. opplæring og bruk av flittige driftspersonell som skal drifte bygget.
- Vi har og egen serviceavdeling og slik at ettermarkedet blir tatt hånd om og kundene får den servicen og oppfølgingen de skal ha, og litt til, sier prosjektleder Marius Hagerup.
VVS Teknikk Møre har over tid gått fra en tradisjonell håndverkerbedrift til kunnskapsbedrift hvor engineeringen og løsningen, samt utførelsen ligger innad i bedriften. - Dermed er vi der fra start til slutt og vi skal på den måten levere totaltekniske leveranser til våre kunder, sier daglig leder Roar Larsen t.v. og prosjektleder Marius Hagerup.
Fusjonerer VVS fagene
Ventilasjon, vann og varme vokser stadig mer sammen. VVS Teknikk Møre har som trolig første virksomhet i Norge fusjonert fagområdene og deler gevinsten som oppnås med kundene.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover