De ville gjerne gi sine privatkunder en lavere rente på lån til klimatiltak i forbindelse med boligbygging! – Dette initiativet vakte stor begeistring i Enova og vi håper flere banker vil følge etter, forteller områdeleder for Bolig, bygg og anlegg Håvard Solem i Enova.
- I dag fungerer boliglån slik at man får høyere rente ettersom hvor stor prosentandel av kjøpesummen man må låne. Dersom du låner 90 prosent av kjøpesummen, blir renten høyere enn om du låner 60 prosent. Alle typer ekstrautgifter utover de helt nødvendige gjør at man ofte må ta opp mer i lån og dermed blir ”straffet” med høyere rente, også om man vil låne litt ekstra for å utføre klimatiltak. Det var denne situasjonen vi ville gjøre noe med, forteller banksjef Knut Olav Lian i MelhusBanken. Løsningen ble å tilby lavere rente for utgifter til klimatiltak enn for boliglånet for øvrig.
- Å gjøre det billigere å velge klimavennlig er et viktig bidrag til at så mange som mulig skal kunne ta de riktige klimavalgene, understreker Solem. Enovas erfaring er at alt for mange boliger oppføres uten at man har tatt gode nok hensyn til energibruken. Resultatet blir da at beboerne ofte ender opp med å betale høyere strømutgifter og bidrar til en større klimabelastning enn de egentlig ønsker.
Enovagodkjente klimatiltak
For at MelhusBanken skulle kunne gi sine kunder lavere rente ved utførelse av klimatiltak på boligen var det nødvendig med gode definisjoner på hva som kan kalles slike tiltak. Enova har hjulpet banken med å definere klimatiltak både for rehabilitering av eksisterende boliger og ved oppføring av nye boliger.
Listen med tiltak som kvalifiserer til gunstigere betingelser på boliglånet er i basert på Enovas velprøvde og effektive råd for energi- og klimatiltak for boliger. Tiltakene ligger under fire hovedkategorier:
• Redusere behov for energi (f.eks. ekstra isolering, bedre vinduer)
• Balansert ventilasjon (f.eks. varmegjenvinning)
• Varmestyring
• Alternativ oppvarming (f.eks. varmepumper, pelletsovn)
Kanskje også for bedriftsmarkedet?
MelhusBanken vil i første omgang teste ut sine klimavennlige lån i privatmarkedet, men om det blir en suksess vil ordningen kanskje også tilbys bedriftsmarkedet. - En utfordring i byggenæringen er at de profesjonelle byggaktørene ofte tar lite hensyn til energi og klima i sitt arbeid. Dette er fordi de som bestiller, kjøper eller leier bygg, sjelden vurderer energikostnader og klimaeffekt i kjøpsøyeblikket. Dersom flere banker vil gi lavere rente på lån som går til å gjøre bygg mer klimavennlige vil dette også bidra til å redusere driftsutgiftene, sier Solem.