- I en tid hvor mange piler peker i feil retning, er det er nok fornuftig å være edruelige i sine budsjetter og kalkyler, sier han i samtale med VVSforum.
Selv om Prognosesenteret er optimistisk for slutten av 2023 og begynnelsen av 2024, minner Olsen om at vi er avhengig av at kjøpekraften ikke svekkes ytterligere dersom det skal slå til.
- Det er svært usikkert om det blir ytterligere rentehevinger og om prisene fortsetter å galoppere. Det som derimot er sikkert, er at vi igjen får en vesentlig prisøkning på blant annet matvarer på nyåret, som bidrar til at enda flere «jages opp på gjerdet»
Der kan nok Norske forbrukere fort bli sittende en stund, resonnerer han.
- Det vil få konsekvenser i forhold til private prosjekter, og jeg krysser fingre for at det ikke slår så hardt ut at vi får flere stopp enn vi ønsker oss innen bygg- og anleggsmarkedet. Men det kommer nok til å lugge litt, og vi kan bare håpe at markedet ikke bikker for langt ned. Jeg er litt redd for at blir litt verre enn mange tror, men håper selvsagt det motsatte.
Budsjetterer flatt
Han nøler ikke med å karakterisere 2023 som et av de vanskeligste årene han har lagd budsjetter for.
- Vi har spådd at markedet totalt sett skal bikke litt ned i 2023, men budsjetterer likevel med et flatt marked fordi vi forventer at skal lykkes godt med vårt rekrutteringsarbeid og utvikle konseptet ytterligere. Totalt sett på konsernnivå, tror jeg nok vi skal komme godt ut av det i 2023, men vi prosjekterer altså ikke med vekst.
Han påpeker at en god del allerede har begynt å føle på situasjonen.
- De mindre bedriftene merker jo at telefonen ringer litt mindre, og så har du de større bedriftene som har med seg gode ordrebøker inn i det nye året, men som kan risikere at ordrebøkene ikke er 100% korrekte fordi prosjekter blir utsatt eller stoppet. Derfor tror jeg 2023 blir mer spennende enn vi ønsker oss. Er det et år jeg gjerne tar feil på budsjetteringen, så er det i år.
Rørkjøp-sjefen anbefaler at medlemsbedriftene orienterer seg godt, i hvert fall mot ROT-markedet og mot det offentlige for de som har muligheten for det.
Må se på prisstrukturen
Olsen mener også at tiden nå er overmoden for å se på prisstrukturer gjennom hele næringskjeden i bransjen for en mer transparent og riktig prising.
- Ja, det er et viktig tema. I Rørkjøp-sammenheng, har vi i mange år jobbet med nettopriser. Det som har vært utfordringen i vår bransje, er nettopp det at vi har en konstruksjonsmodell som alle er kjent med, men som har blitt så rotfast og infiltrert alle veger at man sliter med å se hvordan man skal komme seg ut av det.
- I realiteten handler det ikke om noe annet enn at man må ta det til fornuft og tenke litt annerledes på kost nytte. Årsaken til at f.eks Megaflis har blitt så store og gjort det så bra i det norske markedet, er også fordi vi har en prisstruktur gjennomgående i vår bransje som har blitt avkledd og strippet av bl.a den nevnte aktøren.
- For å tilrettelegge for riktig konkurransekraft for alle norske rørleggere, så er man helt avhengig av - og det er også helt nødvendig å gå i retning av at man etablerer bedre varianter av nettopriser enn det som tilbys i dag. Så må man gjerne ha støtteordninger knyttet til gode kostnyttevurderinger. Dersom man i et godt samarbeid skaper verdier er det selvsagt uproblematisk, men det bør jo være .
Olsen mener som svært mange andre at det i rørbransjen finnes en rekke økonomiske konstruksjoner som alle lever med, men ikke lenger lever så godt av.
VI må ikke anse det synlige markedet som tapt
Det er ikke noe problem å konkurrere på synlige produkter. Derfor gremmes han over at noen strekker armene i været og sier at «vi har tapt det synlige markedet».
- Det er den største fallitterklæringen på årevis. Jeg mener seriøst at det er bare tull. Om du sier det høyt og tror på det selv – og lar det være med det, så er det et valg du tar. Men det er bare bullshit!
- Vi kan selge hva vi vil og vi kan konkurrere på akkurat det vi vil, men da må vi akseptere å gjøre det på samme premisser, som alle andre aktører. Det er ikke vanskelig i det hele tatt. Du må bare ta noen valg!
Og hva blir det neste, spør han retorisk.
– At man strekker armene i været og sier at «vi har tapt det tekniske markedet? Hva er det neste som skjer da? Jo, da er faget vårt blitt redusert til å være en renspikka montør. Det vil være en katastrofe om vi lar det bare skje.
- Dette er selvsagt å sette situasjonen på spissen, men det er på tide at bransjen våkner før vi taper ytterligere terreng. 2023 er kanskje året vi i fellesskap gjør de store endringene!