Dette er et resultat av tilsynet Miljødirektoratet har gjort på sykehjem i 10 kommuner. Miljødirektoratet kontrollerte 11 kommunale, tre private og en statlig aktør.
Det ble ført tilsyn med kuldeanlegg med fluorholdige klimagasser og om at de hadde blitt testet for lekkasjer ofte nok og av sertifiserte firmer, om det var ført logg på anleggene, om anleggene ble etterfylte med lovlig gass, og om de ansvarlege for anleggene kjenner til regelverket og har rutiner for å overholde det.
Inneholder svært sterke klimagasser
Kuldemediumet i de anleggene vi kontrollerte inneholdt hydrofluorkarbon (HFK), som er svært sterke fluorhaldige klimagasser (f-gasser). F-gassene står for to prosent av de totale klimagassutslippene i Noreg.
I dag er lekkasjer av HFK-gasser fra kuldeanlegg, luftkondisjonering og varmepumper den desidert største kilden til utslipp av f-gasser. For å redusere og forhindre utslipp av f-gasser er det strenge kravet til kontroll av anlegg som inneholder slike gasser og til håndtering av gassen. Det er krav om at firmer og personell som utfører arbeid på slike anlegg er sertifiserte.
For dårlig kontroll med lekkasjer fra anleggene
De fleste som er ansvarleg for klima og kjøleanleggene på sykehjem, hadde avtale med sertifiserte kuldefirmaer om å utføre lekkasjekontroller, men fire av aktørene sørget ikke for at det ble gjort lekkasjekontroller så ofte som regelverket krever.
Miljødirektoratet gjorde stikkprøver på noen anlegg og så at det hadde vært lekkasjer på syv av anleggene. Flere av disse hadde gått helt tomme for kuldemedium. Som et eksempel viste, var det lekket ut 10 kg av kuldemediet R404A fra et lite anlegg. Dette tilsvarer et CO2-utslepp over et helt år fra 22 gjennomsnittlege personbiler som går på bensin.
Følger ikke godt nok opp regelverket
Tilsynet viste at 13 av de 15 ansvarlige aktørene ikke hadde skriftlige rutiner for å sikre at regelverket ble fulgt. Det manglet historikk på nesten alle anleggene som ble kontrollerte.
Ringvirkninger i kommunene
Miljødirektoratet vil følge opp aktørene slik at de får på plass de nødvendige rutinene og de vil gjennomføre flere tilsyn med næringsbygg for å kontrollere at anlegg med f-gasser blir håndtert forsvarlig. De kommunale aktørene har ansvar for mange sykehjem i kommunen sin, og direktoratet legger til grunn at tilsynet i kommunen følger opp regelverket hos alle sykejem i kommunen.
Gjelder trolig også andre kommuner en de kontrollerte
Det ble gjort kontroller i 10 kommuner, som er en liten del av alle kommuner i landet. Funnene i denne aksjonen er beskrivende for tilstanden også i andre kommuner, påpeker Miljødirektoratet. Det er viktig at kommunene skjerper rutinene og oppfølgingen av sin praksis for alle kommunale bygg med kuldeanlegg.
Disse kommunene ble kontrollerte:
Oslo kommune
Drammen kommune
Tønsberg kommune
Kristiansand kommune
Grimstad kommune
Arendal kommune
Bergen kommune
Trondheim kommune
Malvik kommune
Stjørdal kommune