Forslaget om en storsatsning på bergvarmepumper er et av flere fra Rødt-representantene Sofie Marhaug og Geir Jørgensen som skal behandles i Stortingets energi- og miljøkomité den 16. februar.
Vi trenger sterke virkemidler
Nesten halvparten av strømmen vi bruker i Norge går til å varme opp bygg. Samtidig trenger Norge mer kraft i årene framover, ifølge Energikommisjonen.
Marhaug og Jørgensen påpeker at sterkere satsing på konfliktfri, lokal energiproduksjon med bergvarme er noe av det raskeste og beste vi kan gjøre.
– Bergvarme er utslippsfri, regulerbar og konfliktfri energiproduksjon og potensialet er stort. Men vi trenger ambisiøs politikk og sterke virkemidler for å realisere så mye som mulig av dette potensialet så raskt som mulig, understreker Marhaug, som er andre nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité
En klar plan for bergvarme og bedre støtteordninger
• Lag en plan og støtteordninger for å installere bergvarme i alle bygg som har vannbåren varme og ikke er tilknyttet fjernvarme.
• Skjerp kravene til energifleksibel oppvarming i byggteknisk forskrift
• Sørg for at støtteandelen til bergvarmepumper reflekterer at dette er en svært energieffektiv teknologi
En tydelig stemme i energidebatten
– Sofie Marhaug har siden hun ble innvalgt på Stortinget høsten 2021 jobbet veldig aktivt for å øke satsingen på konfliktfri energi i form av energieffektivisering, varmepumper og solenergi, poengterer Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening. Marhaug evner også å skape oppmerksomhet om dette, og troner øverst på lista over hvilke nye Stortingsrepresentanter som er mest omtalt i norske medier.
– Det er positivt for alle oss som jobber med energieffektivisering, fastslår Baardsen. Marhaug skal også holde innlegg på Varmepumpekonferansen 2023.
Marhaug er opptatt av dette, og poengterer at investeringskostnad for solceller og bergvarme i boliger er sammenlignbare.
Ministeren må svare om bergvarme-støtte
Nå utfordrer hun klima- og miljøministeren til å svare på dette gjennom å stille et skriftlig spørsmål:
– Har økningen for solceller og nedgangen for bergvarme sammenheng med at Enova økte støttesatsen for solcelleanlegg i 2022?
Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til klima- og miljøministeren
Mens Enova støtter bergvarmeanlegg med 10 000 kr, økte satsen for solcelleanlegg fra 27 500 kr til 47 500 kr.