nterfil ble etablert i 1989 og har i dag 75 ansatte, og et 15.000 m2 administrasjon og produksjonslokale i Skjåk. Her har de eget testlaboratorium med utstyr for testing av utskillingsgrad på partikler, støvlagringskapasitet og trykkfall på ventilasjons¬filter. Testlaboratoriet er det mest moderne anlegget i Norge for testing av ventilasjonsfilter, og det eneste som kan teste filter i henhold til gjeldende test- og klassifiseringsstandard (ISO16890:2016). For å dokumentere produktkvaliteten, har selskapet Eurovent-sertifisering på sine produktserier. I tillegg har det Interfil valgt å sertifisere hovedproduktet SuperFlow standardstørrelser hos RISE, som står bak P-merket – ventilasjonsbransjens strengeste sertifiseringsordning.
Råvarene som brukes i produksjonen er så miljøvennlige som det går an å få de, i tillegg til at de er fraktet over så korte avstander som mulig. SuperFlow Eco, har CO2-nøytral ramme i furu. Filteret er 100 % forbrennbart, og kan derfor brukes som energikilde. All energi som blir brukt under produksjonen, kommer fra lokalprodusert, norsk og fornybar vannkraft.
Tar vi også med at selskapet er Miljøfyrtårn, forstår vi at dette er et selskap hvor bærekraft er vektet høyt.
- Ja, å kunne sette et minst mulig klimaavtrykk har vi svært stort fokus på i alt vi gjør, og er stolte av å kunne kalle oss Norges mest sertifiserte filterprodusent. Men det hjelper lite at våre produkter har lavt energibruk og bidrar til å skape gode innemiljø, dersom produksjonsprosessen forurenser miljøet rundt oss. Det forplikter oss til å tenke bærekraft i hele prosessen, fra A til Å. For å forankre kvalitet og kontinuitet i dette arbeidet har vi ansatt en egen bærekraftsansvarlig som skal koordinere og følge opp dette arbeidet.
Interfil er også den eneste filtreprodusenten som har EPD-publisert produktene sine gjennom EPD Norge.
-Å kunne dokumentere eget miljøfotavtrykk så vi ville komme som et fremtidig krav, og opplevde det som viktig å være i forkant av denne utviklingen. Toget hadde allerede begynt å gå, og her er det bare å hive seg på og være en del av utviklingen snarere enn å bli løpende etter hele veien.
- Derfor satte vi tidlig i gang den prosessen, og gjennom samarbeid via VKE fikk vi laget en EPD-generator hvor vi kan legge inn og publisere EPD-er på alle posefiltrene våre.
Lavere energikostnader
Et stadig økende fokus på klimapåvirkninger samtidig som strømprisene har skutt til værs, har gjort Interfils produkter mer aktuelle og etterspurte enn noen gang.
- Ja, ved at våre norskproduserte filtre gir lavt trykkfall og lavere energikostnader, får det positiv innvirkning direkte på bunnlinja og ikke minst klimaregnskapet. Og med regjerningens klare målsettinger og stadig sterkere føringer om reduserte utslipp til byggnæringen, vil våre kunder få markedsfordeler ved å bruke våre kortreiste og energieffektive produkter.
Allerede kort tid etter at Interfil offentliggjorde sin satsing på EPD-er, ble de kontaktet av representanter fra Statsbygg, som var veldig klare på at dette ville bli et krav i alle framtidige anbudsprosesser og ville vite mer om Interfils miljøsatsing.
- Det tar naturlig nok en viss tid til målet materialiserer seg i anbudsdokumentene, blant annet fordi den formelle ordlyden og prisoppsettet skal utarbeides, og forankres for å sikre at intensjonene blir oppnådd. Men det er ikke tvil om at dette er den eneste farbare veien å gå.
Kan bli dyrt å kjøpe billig
Hyrve legger samtidig ikke skjul på at det fortsatt er pris som avgjør manges valg av filter, og minner derfor om viktigheten i å se det i et større bilde.
- Det kan sikkert være fristende å kjøpe et filter som har kanskje åtte poser, men fortsatt en hel modul, framfor å kjøpe et med ti poser – nettopp fordi det med ti poser er noe dyrere enn det med åtte poser.
Det er dumt, mener han.
- Ja, fordi filterarealet med åtte poser er mindre, som gir høyere trykkfall og vil få en langt høyere pris om du ser på det i livssyklussammenheng.
Også om du begrenser tidsintervallet til ett år, er tallene tydelige: Om du sparer 500 kroner på å kjøpe det billigste produktet, vil du trolig tape 1000 kroner på energikostnader fordi vifta må jobbe mye tyngre.
Resten av artikkelen kan du lese på Ventilasjonsforum.no ved å klikke HER