Det framgår av NVEs forslag til ny prismodell for fjernvarme, som Energidepartementet nå ønsker å få innspill til.  

– Vi anbefaler en ny prismodell der fjernvarmekunder beskyttes mot svært høye priser, samtidig som vi sikrer fjernvarmeselskapenes inntekter i timer med svært lave spotpriser, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund. 

Nærmere bestemt foreslår NVE at  

  • maksimalpris for fjernvarme settes lik spotprisen for strøm pluss et konstantledd. Dette konstantleddet erstatter nettleie, avgifter og et påslag i dagens modell, og skal være likt for alle kunder.  
  • når spotprisen er høyere enn et visst nivå (et øvre knekkpunkt), øker maksimalprisen for fjernvarme bare med 40 % av økningen i spotpris.  
  • når spotprisen er negativ (nedre knekkpunkt), reduseres maksimalprisen for fjernvarme med 40 % av spotprisen.  

Hvor stort konstantleddet skal være og hvor grensene (knekkpunktene) skal ligge, foreslår NVE at de får fullmakt til å bestemme – i tråd med prisutvikling.  

I forslaget legger NVE opp til:  

  • Konstantledd på 50 øre/kWh 
  • Øvre knekkpunkt for spotpris på 1 kr/kWh 
  • Nedre knekkpunkt for spotpris på 0 

Varmepumpeforeningen støtter NVEs forslag

– Vi støtter i hovedtrekk forslaget fra NVE om at maksimalpris for fjernvarme skal være basert på timespriser for strøm i spotmarkedet, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Varmepumpeforeningen (NOVAP). Foreningen mener maksimalpris er en enkel og forståelig modell, og mener det er fornuftig å ha øvre og nedre knekkpunkt.  

– Fjernvarmekundene har i mindre grad enn strømkundene mulighet til å flytte forbruket til timer med lavere strømpriser. Det er derfor rimelig at de kun har en eksponering mot strømprisen på 40 prosent i timer med strømpriser over et øvre knekkpunkt, fortsetter Hagemoen. 

Fornuftig at NVE får sette grensene

De konkrete knekkpunktene og konstantledd tar ikke foreningen stilling til.  

– Vi støtter metodikken NVE bruker for å bestemme nivåene, og er positive til at NVE som regulator får myndighet til å fastsette disse nivåene, sier Hagemoen.  

NVE foreslår tiltak som tilrettelegger for bedre konkurranse mellom fjernvarme og lokale varmepumpe- og bioenergiløsninger.  

Kilde: NOVAP