Fagskolen Oslo er med sine rundt 1000 studenter blant landets største offentlige fagskoler, og skolen er eid av fylkeskommunen. Årets driftstilskudd er på 69 millioner kroner. Skolen har i dag 35 fast ansatte (primært lærere), og 15 innleide lærere/bransjefolk. Skolen har et bredt studietilbud innen tekniske fag, ledelsesfag og helse- og oppvekstfag. Tall fra Samordna opptak i 2024 viser at skolen hadde 1517 søkere til 509 plasser. Søkerne har fagbrev eller bred realkompetanse/arbeidserfaring.
- Vi er rett og slett forbauset og skuffet. Både Høyre og Venstre, som utgjør flertallet i byrådet, har i sine programmer og ved en rekke anledninger uttrykt en sterk vilje til å styrke fagskolen. Skolen er et viktig ledd i den flerårige satsingen på yrkesfag både nasjonalt og i Oslo. Vi er eneste fagskole her i Oslo med tekniske fag, og de foreslåtte kuttene vil gi arbeidslivet store utfordringer i årene fremover: Bedriftene vil ikke få kompetansen de etterspør, særlig stort er behovet for bærekraft-kunnskap. Vi har også lenge levert skreddersydde studier til helse- og oppvekstsektoren i Oslo, og bidrar dermed med kompetanse inn i yrker som ivaretar sårbare grupper, sier rektor Andresen.
Også studentene ved fagskolen reagerer sterkt på kuttforslagene.
- Politikerne i Oslo har lenge ønsket og arbeidet for å øke søkertallene til yrkesfaglig utdanning. Et fravær av videreutdanning etter fagbrev, som fagskolen er, vil jo ikke motivere flere til å satse på yrkesfag. Både for dagens og fremtidige studenters skyld håper jeg at Oslo kommune vil revurdere kuttet og investere i utdanningen som er en langsiktig strategi for å sikre kompetanse og arbeidskraft til byen, sier Sandre Hall Amundsen, student på elkraft og leder i studentrådet på Fagskolen Oslo.
Viktige aktører i næringslivet reagerer entydig og kraftig, blant dem er Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS og styreleder i Construction City Cluster og Hovinbyen Sirkulære Oslo:
- Fagskolen Oslo er en nøkkelbrikke i å utvikle den spisskompetansen som Oslos næringsliv trenger for å sikre konkurransekraft og omstilling til en mer bærekraftig og digitalisert fremtid. Fagskolen møter på en svært god måte nye behov i næringslivet fordi den er basert på erfaringskunnskap, faglig kompetanse og praktisk utviklingsarbeid. Construction City, dit fagskolen skal etter planen skal flytte i 2025, skal huse om lag 4500 arbeidsplasser, og blir et kompetansesenter for utvikling av byggenæringen og er en viktig del av byrådets satsing på innovasjonsdistriktet Hovinbyen Sirkulære Oslo (HSO). Fagskolen Oslo er avgjørende for å realisere denne satsingen, dessuten for å forsyne små, mellomstore og store bedrifter med den kompetansen byen trenger, ikke minst for å møte Oslo kommunes egne høye ambisjoner innenfor miljø, klima og et seriøst og inkluderende arbeidsliv, sier Kjørberg Siraj.
De foreslåtte kuttene for Fagskolen Oslo er en del av en større budsjettpakke for skolesektoren i Oslo. Det endelige budsjettet skal behandles og vedtas i bystyret i løpet av høsten.
- Vi er rett og slett forbauset og skuffet. Både Høyre og Venstre, som utgjør flertallet i byrådet, har i sine programmer og ved en rekke anledninger uttrykt en sterk vilje til å styrke fagskolen, sier rektor Kirsti Andresen ved Fagskolen i Oslo. Foto: Tom A.Kolstad
Fagskolen Oslo:
Dramatiske kuttforslag vil ramme studietilbudet
Byrådet i Oslo foreslår i sitt budsjettutkast at driftstilskuddet til Fagskolen Oslo kuttes med fem millioner kroner i 2025 og ti millioner kroner i 2026. - Dette er dramatisk for oss. I løpet av to år betyr det en innsparing på 14,5 prosent i vårt driftsbudsjett, noe som sterkt vil ramme vårt studietilbud og våre studenter og deretter Oslos arbeidsliv, sier Kirsti Andresen, rektor ved Fagskolen Oslo.
Fyller 40 år, men ser bare fremover