- Her skal fem lærlinger knive om norgesmestertittelen i rørleggerfaget ved å gjennomføre svenneprøven sin på åpen scene foran et tallrikt publikum. Med andre ord en helt annen arena enn det de er vant til i det daglige. Jeg kan si at vi har fem veldig dedikerte lærlinger som i år kommer fra Opplæringeneskontorene for rørleggerfaget i Agder, Telemark, Oslo, og Rogaland,.sier hun til VVSforum.
En viktig arena
Rørlegger- NM veksler annet hvert år mellom Bygg Reis Deg og WorldSkills Norway. Det betyr at NM i år arrangeres under WorldSkills Norway sitt Yrkes-NM 2022 i Kristiansand. Her samles alle fag under samme tak.
Yrkeskonkurranser er en viktig arena for individuell utvikling og for å fremheve fremtidens talenter innen fag- og yrkesutdanningen. WorldSkills yrkeskonkurranser arrangeres i over 80 land og består av nasjonale og internasjonale konkurranser. Hovedhensikten med konkurransene er økt kvalitetsarbeid og å bidra til motivasjon, økt rekruttering og bedre kunnskapen om yrkesfagene. Wordskills Norway arrangerer de nasjonale konkurransene Skole-NM og Yrkes-NM. I tillegg står Worldskills Norway bak det Norske Yrkeslandslaget som deltar på Euroskills og WorldSkills.
Dette er de fem rørlegger-kandidatene som kjemper om det gjeve trofeet:
Krister Hanstvedt er lærling i Forus Rør AS og representerer Rogaland i årets Yrkes-NM. Han har forberedt seg godt til mesterskapet ved å øve etter arbeidstid og lest seg opp på Rørhåndboka. Den største utfordringen, tror han er varmeanlegg, samt at det kan bli knapphet på tid.
– Min far er rørlegger og jeg har fått bli med litt i ferier og prøvd meg rundt i firmaet, og syntes det var kjempekjekt selv. Så jeg måtte jo nesten starte som lærling. Målet på sikt er å eie en del av Forus Rør AS og ta over for min far, sier han.
Tobias Hegdal Øvrebø, lærling hos Rørleggerhuset AS er Oslos rørleggerhåp i årets mesterskap. Han er fokusert og konsentrerer seg mest om regler og normer som er viktig under selve prøven. Den største utfordringen, tror han kan være at det er mange «baller» i lufta som kan gjøre at han kanskje blir litt ekstra stresset.
Grunnen til at han valgte rørleggerutdanning, er at han liker å bruke hendene og kunne lage og skape noe selv, samt at det er flott å kunne hjelpe andre.
- Jeg trives som lærling, men det blir deilig å bli ferdig! Drømmen er en gang å kunne starte for meg selv.
Simen Finnestad, lærling hos Halvard Thorsen AS og konkurrerer for Agder. Han har forberedt seg på samme måte som i det daglige; ved å jobbe og stå på. Den største utfordringen tror han blir alle menneskene som skal stå å se på og stille spørsmål.
– Min storebror er rørlegger, og har alltid snakkes veldig varmt om yrket. Derfor valgte jeg å gå i hans fotspor. Det er også veldig mye forskjellig man kan gjøre i dette yrket. Selv om alle dager ikke er like gøy, som det sikkert er i alle yrker, så trives jeg veldig godt. Planen min er å begynne på fagskolen etter læretiden.
Lucie Tveiten, lærling hos Telerør AS representerer Telemark i konkurransen. Hun forbereder seg til NM ved å være ekstra skjerpa på jobb. Har stilt mange spørsmål til dyktige rørleggere og prøvd å notere ned det jeg klarer. Har også øvd på ting vi kanskje ikke gjør så ofte som f.eks. bøying.
- Tidsfaktoren under konkurransen blir nok den største utfordringen. Det kan bli nervepirrende og det er ikke like enkelt å produsere like effektivt under press, sier hun.
– Jeg vil bli rørlegger fordi det er et både fysisk og psykisk krevende yrke. Man skal få mange ting til å klaffe på samme tid og den typen arbeid liker jeg. Det er et fag med mange løsninger og ideer og alle finner sin måte å gjøre ting på. I tillegg er miljøet bra. Jeg trives veldig som lærling og har vært heldig med gode kollegaer hvor man løfter hverandre opp og ikke bruker lærlinger som ryddehjelp. Mine planer for framtiden er å ta svennebrev og jobbe litt. Kanskje ta «teknikeren» etter hvert. Men vil i hvert fall fortsatt jobbe innenfor rørlegging.
Kasper Kile er lærling hos Reiersen VVS AS og representerer Agder. Han forbereder seg så godt han kan ved å lese i Rørhåndboka. Også Kasper setter tidsfaktoren som den største utfordringen. Hans hadde ingen planer om å bli rørlegger, men kom ikke inn på idrettslinjen, forteller han.
- Men jeg trives veldig bra som rørleggerlærling. Her møter jeg stadig nye folk og nye utfordringer. Neste år skal jeg i militæret, så får jeg vurdere hva jeg gjør videre etter det.
Vi ønsker dem alle lykke til. Måtte den beste vinne!
Kilde: Rørentreprenørene Norge