Til nå har det vært vanskelig å finne standard-varmepumper med naturlige kuldemedier, spesielt CO2, i klassen 15 til 800 kW. Dette gapet oppdaget teknisk sjef og kuldespesialist Marius Hugo Sandem i Tequs da han jobbet som kuldemontør og prosjektutvikler. 

– Ingen kunne levere noe standardisert; alt var skreddersydd. Jeg henta inn priser fra grossister, og så at det var teoretisk mulig å bygge en standardisert maskin som var billigere, forteller Sandem. 

– Da begynte vi å snakke sammen, forteller daglig leder Joakim Søgård, som kommer fra software-bransjen og har jobbet med å utvikle forretningsmodeller både i små bedrifter og store konsern. 

Grundig testet prototype

Til tross for avslag på søknader om støtte hos Innovasjon Norge og Skattefunn klarte gründerne å få finansiert en prototype for væske-til-vann-varmepumpe basert på CO2, og en testrigg.

Sandem er den kuldetekniske hjernen i selskapet og har bygget prototypen. Fagbrev som kuldemontør og i tillegg teknisk fagskole kom godt med. 
– Jeg har blant annet lagt vekt på at maskinen blir servicevennlig, poengterer han.

Prototypen har vært i drift i drøyt åtte måneder, og er grundig testet for de fleste tenkelige driftssituasjoner.  
– Vi vil vite at vi har noe som fungerer over tid, og derfor har vi ventet lenge med å selge noe, forklarer Søgård. De har også levert et pilotanlegg til et kontorbygg i Agder. 


Saken fortsetter under bildet:
Tequs - team-tequs-1.jpg
Bilde: Team Tequs: (Fra venstre) bærekraftsjef James Higham, teknisk sjef Marius Hugo Sandem, daglig leder Joakim Søgård og økonomisjef Eirik Andreas Lund.

Naturlig et opplagt valg

Tequs mener også at CO2 er et valg som vil fungere over tid. 
– Det er ekstremt viktig å gå over til naturlige kuldemedier; det er mange usikkerheter knyttet til HFO-medier, påpeker bærekraftansvarlig James Higham.

De nye CO2-varmepumpene skal produseres av italienske RivaCold, og ble lansert under VVS-dagene i oktober. Sandem og Søgård har jobbet på fulltid i selskapet siden august, og da ble også Tequs medlem i Varmepumpeforeningen. 

Tror markedet kommer til å eksplodere

Framover vil testanlegget på Alna i Oslo fortsatt spille en sentral rolle. 
– Alle maskiner vi selger leveres ferdig fylt med kuldemedium. Men først skal de innom riggen og testkjøres etter de forholdene kunden har beskrevet, opplyser Sandem.

Dette vil forenkle oppstart ute i prosjekter, og gjøre det enkelt å starte opp anlegg også for de som ikke jobber med CO2 til daglig. 
– Målet vårt er å få ned totalprisen på tilbudet, øke entreprenørenes marginer, og øke antall entreprenører som kan levere CO2-varmepumpe, sier Søgård.

Økt kapasitet til å levere CO2-anlegg forventer de at blir viktig i årene framover. 
– Vi tror markedet for CO2-varmepumper kommer til å eksplodere, så det vil bli nok jobb for alle som ønsker å drive med dette. 

Kilde: NOVAP