Administrerende direktør Lars Christian Fredenlund i CoBuilder sier store mangler på dokumentasjon og økende arbeidsomfang har gjort det nødvendig med en endring i prismodell. Han medgir at posisjonen til virksomheten «kan oppfattes som spesiell».
VVSforum har stilt flere spørsmål til CoBuilder i forbindelse med endring av prisstruktur på produktene ProductXchange og den nye dokumentdatabasen GoBIM som ble lansert før sommeren.
Det har kommet kritikk fra markedet om at det lovpålagte skillet (mellom GoBIM og ProductXchange) ikke har vært fremstilt klart nok. Endret prisstruktur har gjort det langt dyrere for mange rørleggere og andre aktører i VVS-bransjen, samtidig som CoBuilder har sikret seg gunstige posisjoner i alle deler av verdikjeden.
Les: Ny tjeneste fra CoBuilder skaper reaksjoner
1.Hva er grunnen til at dere har lansert GoBIM, i tillegg den allerede godt etablerte ProductXchange?
- Vi har ikke lansert goBIM, dette er et system for produsenter som har eksistert siden 2001 når BASS ble etablert. Etter hvert som krav fra brukere og bransjen har kommet er systemet utviklet over mange, mange år. Navnet goBIM fikk systemet i 2016.
- Dere har endret prisstruktur, hvorfor det?
- Det innføres en kostnad på 20 kroner pr. produkt pr. brukersted (prosjekt) hvis produsentene mangler GoBIM avtale. Er dette kun for å betale det manuelle arbeidet dere eventuelt må gjøre for å legge inn informasjonen?
- Finnes det ikke andre bransjedatabaser med gratisinfo som dere eventuelt kan importere info fra i stedet for å belaste brukere uten GoBIM-avtale med ekstrabetaling?
- Pålegges ikke hele verdikjeden i VVS-bransjen betydelige kostnader for noe som allerede er gratis tilgjengelig?
- Hvis alle aktørene innen byggebransjen føler at de ikke har noe valg, men må ha GoBIM, blir det ikke dette da en form for monopol ift produktinformasjon i byggebransjen, noe som vil gjøre aktørene mer sårbare i forhold til kostnader og dokumentasjon?