-Vi har ikke fått noen signaler om kutt i vår bransje, men så har vi da også god rekruttering og lite frafall, opplyser daglig leder i ORIN, Opplæringskontoret for rørleggerfaget i nord, Merete Larsen til www.vvsforum.no

Bedriftene må på banen
Merete Larsen påpeker at det er viktig at de bransjene som sliter med rekrutteringen, får bedriftene på banen. Opplæringskontorene har i så måte også et stort ansvar. Det er viktig å gå synliggjort behovet for lærlinger.

-I Bodø for noen år tilbake, så fikk vi beskjed om at KEM-linjen sulle legges ned grunnet lavt søkertall. Da engasjerte vi bedriftene våre og de stod alle frem med sine lærlingebehov i møte med fylkesråd og media. Det resulterte i at vi fikk beholde linja, men vi måtte arbeide hardt for å få opp rekrutteringen, slik at de ble tilstrekkelig med søkere til vår linje.

Skolebesøk og messer

-Hva gjorde dere rent konkret?
-Vi var på mange skolebesøk og deltok på messer sammen med bedriftene. Etter hvert tok rekrutteringen seg opp.

I Nordland ble det i fjor avlagt 15 svenneprøver. Fire fikk karakteren «meget godt» og 10 fikk «bestått». Kun en fikk «ikke bestått».

Det finnes fire vg 2 KEM-linjer i Norland. Linjene rekrutterer lærlinger til rørleggerfaget, blikkenslagerfaget og taktekkerfaget. Fire skoler har 15 plasser hver.

66 læreplasser
Det finnes 54 godkjente lærebedrifter i Nordland og det er 66 læreplasser til sammen.

-I 2010 hadde ORIN 30 lærekontrakter i Nordland, mens vi i fjor hadde 62. Det vil altså si en fordobling, sier Merete Larsen, som legger til at bedriftene innser at lærlingeordningen er den beste og nesten eneste måten å rekruttere nye medarbeidere på.

ORIN er opptatt av rekruttering og arrangerer av den grunn nordnorsk mesterskap for lærlinger på forskjellige steder hvert år. I forbindelse med mesterskapet avvikles det også en messe, der elever og foreldre kan få en presentasjon av faget.
-Messer, skolebesøk og positive oppslag om rørleggerfaget i media, bidrar til å holde rekrutteringen oppe, mener Merete Larsen.