Selv om det finnes mange gode verktøy og standarder som kan bidra til gode byggeprosjekter og feilfrie tekniske løsninger, er det et stadig problem at det er mye feil og mangler i både nye og rehabiliterte næringsbygg. 

Med større fokus på energieffektive bygg krever dette større grad av tverrfaglig samhandling og forståelse blant de involverte aktørene. På grunnlag av dette har WSP satt i gang arbeidet med å heve kompetanse på sine prosjektledere for å imøtekomme utfordringene i byggeprosjekter. Interne kurs gjennomføres med egne ressurser som har bred erfaring som prosjekterende av tekniske fag, ITB-koordinering og som innehar tverrfaglig kompetanse.

Følgefeil
Kursholder Erik Østby forklarer at årsakene til at det går galt i sluttfasen på byggeprosjekter skyldes flere forhold.
– Hovedsakelig skyldes det feil og mangler i planlegging og prosjektering, feil og mangler i utførelsen og feil og mangler i krav til dokumentasjon og funksjonstester. Det er ikke akseptabelt at byggherre og brukere må leve med et bygg med dårlig innemiljø, unødvendig høyt energiforbruk eller ha store merkostnader med oppretting, sier Østby.

Stor interesse for kurset
På det siste kurset 20. april var det omkring 25 prosjektledere som deltok.
–Det viser at prosjektlederne hos WSP tar utfordringene med å bygge bedre bygg og få orden på tekniske anlegg på alvor, sier en fornøyd Østby.
 
Med en stadig økende kompleksitet i byggeprosjekter er prosjektledere avhengige av å inneha en basiskompetanse om tekniske anlegg. Det er også viktig at de har oversikt over test- og kontrollregime som utføres i sluttfasen, og om hvor omfattende dette arbeidet er. Teknologinivået som kreves i dagens byggeprosjekter er av en helt annen karakter enn byggeprosjekter som ble gjennomført for bare få tiår siden.

«Det er ikke bare et spørsmål hvordan
bygget fungerer der man kommer
fra i dag, men hvordan den skal fungere
ved ferdigstillelse av bygget og den
etterfølgende driftsfasen.»

Erik Østby

– Byggprosjekter er ikke bare avhengig av fagmiljøer med kompetanse, men også av ressurser med tverrfaglig kompetanse for å skape gode helhetlige og tverrfaglige løsninger med forankring i drift og vedlikehold. Det viktigste er å klargjøre at det ikke bare er et spørsmål hvordan bygget fungerer der man kommer fra i dag, men hvordan den skal fungere ved ferdigstillelse av bygget og den etterfølgende driftsfasen, avslutter Østby