-Min generelle analyse er at prefabrikkering og moduler benyttes mer i utlandet enn i Norge. Heldigvis vil norske produsenter være med å styrke den norske modul- og elementbransjen, slik at de kan bli større aktører etter hvert, sier administrerende direktør, Ann Elisabeth Wedø i Sykehusbygg HF til VVSforum.
Sykehusbygg HF har ambisjoner om å redusere utbyggingskostnaden og utbyggingstiden med 20 prosent innen 2025. Det er bakteppet på hvorfor Ann Elisabeth Wedø og hennes kolleger ser på mulighetene for å finne smarte løsninger på en rekke områder.
Sykehus=moduler
-Internasjonalt bruker sykehussektoren mest moduler. Tall fra USA viser at sykehus er blant byggene som er best egnet for moduler, sier Wedø.
Det er utført en markedsundersøkelse for Sykehuset i Vestfold – det såkalte Tønsbergprosjektet – som viser at moduler- og prefabrikkerte elementer fungerer utmerket. Sykehusene det refereres til i undersøkelsen er blant annet New Denver Hospital i USA, Birmingham Hospital i England, Nya Karolinska sykehus i Sverige, nye Kirkenes sykehus og Victor Dupouy Hospital/Centre Hospitalier d ` Argenteuil i Frankrike.
Store gevinster
-Prosjekter som bruker moduler i større utstrekning enn det som er vanlig, oppnår flere gjennomgående gevinster, fastslår Ann Elisabeth Wedø.
En av hovedgrunnene til tidsbesparelse ved å jobbe slik, ligger i alle de parallelle prosessene som skjer. Produktiviteten øker også siden produksjon i fabrikk er repetive operasjoner i kontrollerte omgivelser samtidig som arbeider utføres på byggeplassen. Det blir færre timer lagt ned å byggeplass, miljøet blir bedre og mer oversiktlig, tryggheten øker siden mindre arbeid skjer i høyden.
Kvaliteten blir bedre
-Kvaliteten på sluttproduktet viser seg også å bli bedre. Flere komponenter blir fabrikkert i produksjonsomgivelser, der arbeidet ikke er utsatt for utendørsklima. Arbeidet blir mer tilrettelagt for god logistikk og kvalitetskontroll.
-Men disse gevinstene kommer vel ikke helt av seg selv?
-Naturligvis ikke. Prosjektene som er undersøkt identifiserer flere forhold som byggherre, rådgivere og entreprenører må være oppmerksomme på.
Suksesskriteriene
I følgeadministrerende direktør i Sykehusbygg HF, er dette suksesskriterier som må oppfylles:
• Tidlig involvering av leverandør/alle aktører.
• Låse design tidlig. Kan ikke åpne opp for endringer underveis.
• Det bør bygges prototyper av nøkkelkomponenter eller rom, slik at brukere får et korrekt bilde av produktene før de settes i bestilling.
• Arkitekt og rådgivere må ha et bevisst forhold til hvilken metode/prosess som er mest hensiktsmessig når prosjektet har en ambisjon om industriell byggemetodikk.
• Må prosjekteres med BIM, for dette øker nøyaktigheten og presisjonen.
• God byggeplasslogistikk må til, slik at det ikke blir opphopning av materiell på byggeplassen.
-Sykehusbygg HF er svært interessert i og utforske de videre mulighetene som ligger i modulbygging og prefabrikasjon. Ikke minst innen tekniske anlegg, hvor det har vært svært begrenset med modulproduksjon i Norge. Vi vil se etter muligheter innen tid, kostnad, kvalitet og HMS på byggeplassen, sier Ann Elisabeth Wedø, som forventer et godt og gjensidig samarbeid med rådgivere, leverandører og entreprenører for å utnytte mulighetsrommet innenfor modulbygging.
Sykehusbygg ønsker å satse mer på moduler
Baderomskabiner samt andre komponenter og elementer, som er produsert industrielt og monteres i bygget, vil bli mer og mer vanlig i fremtidens sykehusbygg. Sykehusbygg HF har for lengst begynt å se til hva som skjer i utlandet.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.