Utenpå ser den hvite, toetasjes bygningen på Grünerløkka igjen ut som den gjorde i sin velmakt. Innvendig er det nyåpnede serveringsstedet spekket med løsninger som skal gjøre driften så smidig og økonomisk som mulig.
Alt er nytt under skallet
Under sitt gamle ytre er Nedre Foss blitt et av Oslos mest innholdsrike serveringssteder, med plass til 400 gjester. Her er restaurant, bar, uteservering, ølbryggeri og røkeri. Håndlagede lamper i kobber fra Tyrkia preger rommene. Bygningen har nette, spesialtilpassede tremøbler, designet i Norge og laget i Kina. Det håndlagede tapetet i ett av rommene imponerer, det samme gjør de forseggjorte toalettene med inventar i marmor. Bak den ti meter lange barens 32 ølkraner kan det tappes fra mikrobryggeriet vegg i vegg – som innehaveren kjøpte nesten ubrukt fra Mack i Tromsø. Hele barveggen er full av intrikate kobberrør. Men de er der for dekorens skyld. Ølet kommer gjennom rette rør inni veggen, det.
Christiania Rørleggerbedrift har hatt hovedentreprisen for de rørtekniske installasjonene, i nært samarbeid med Brødrene Dahl.
Bedriften har installert røropplegget, hele sprinklersystemet, borehull, varmepumpe og kjølemaskin. Skallet av den gamle gården er beholdt. Bak kulissene er det meste nytt.
– Vi har fått fantastisk hjelp av Rune Helgesen til å prosjektere og beregne varmepumpe, kjølemaskin og tørrkjøler, samt løsningen med overføring av energi mellom borehull og tørrkjøler, sier Lars Marienborg.
– Et annet fortrinn i prosessen ved valg av maskiner var at Brødrene Dahl gir 5-års garanti på kjølemaskin og varmepumpe, som ikke er vanlig fra alle leverandører.
En vandring i kompromisser
Vi blir med i en vandring i kjelleretasjen, som er utvidet til å omfatte en rekke rom under uteserveringen. Det er lavt under taket, og den rene labyrinten. En gammel og litt lealaus forstøtningsmur satte grensene for hvor store disse ekstra arealene kunne være, og hvordan rommene kunne bygges. De burde ha vært større. Kompromissene mellom den gamle bygningen og de moderne løsningene har gjort at du må åle deg rundt i noen av de de tekniske rommene.
Energi fra 300 meters dyp
Noen vil huske at miljøstiftelsen Bellona holdt hus her i noen år. Men det er først nå at selve bygningen representerer en miljøløsning. Sju energibrønner ligger under bakken, 300 meter under bakken og Akerselva. De sørger for vannbåren varme i alle rom.
– Alle brønnene ligger under uteserveringen. Selve tomta er så liten her, og vi kunne ikke bore andre steder, sier Lars Marienborg.
Det er også gjort klart for å hente kjøle- og varmeenergi fra selve elva. For eksempel behøves det mye kulde når 1000 nye liter øl fra mikrobryggeriet skal styrtkjøles.
Og omvendt, fastslår rørleggermesteren:
– Lager vi for mye varme kan vi dumpe den i borehullene – eller lade energibrønnene, som det egentlig heter.Marienborg understreker at alle var klar over at det å fornye et veldig gammelt hus bød på helt andre utfordringer enn å sette opp et nytt – noe som overhodet ikke kom på tale her.
– Alt er preget av at det dreier seg om et vernet hus. Taket er for eksempel urørt. En antikvarisk bygning som dette kan ikke få ordentlige brannskiller. Alle hulrom er blant annet isolert med mineralull. Vinduene er fra så sent som 1980-tallet. Likevel har byantikvaren sagt nei til at de skal byttes til moderne trelags. Alle krav og bestemmelser har gjort at det må mye beregning til for å finne de rette u-verdiene.
Alle typer tilpasning
Selve driften har også gjort det nødvendig med tilpassede løsninger. De store vedovnene som skal fyres vinterstid utvikler en kolossal varme. Det kan gå flere favner med ved i løpet av en kveld. Det sier seg selv at et overrislingsanlegg som utløses ved sedvanlige 70-80 grader ikke kan brukes i slike områder. Derfor er glassperlene oppunder taket her, de som sitter i enden av rørene og skal sprekke og utløse vannet, designet for en utløsningstemperatur på rundt 300 varmegrader.
– Vi i Christiania Rørleggerbedrift har hatt mye å henge fingrene i her. Det har vært et spennende prosjekt for oss. Spesielt gøy er det å få være med fra helt fra planleggingen til ferdig storstue, sier Lars Marienborg.
Gården eies av Christian Ringnes, og drives av Nevzat Arikan. Han er kjent for andre kjente steder som Arakataka, Ylajali, Cafe Tekehtopa, Trattoria Popolare, Olympen og Pigalle.
– Dette er den tredje store restauranten vi er med og bygger med Nevzat. Fra før har vi arbeidet med Olympen og Trattoria Popolare, forteller Marienborg.
Over 50 millioner kroner, 730 dager og flere titusen arbeidstimer fordelt på opptil 100 håndverkere har vært forutsetningen for at Nedre Foss Gård kunne åpne dørene uka før 17. mai nå i 2015.
Alle vil til Grüners gård
Gjestene vet ikke noe om alt dette. De trenger heller ikke å se at radiatorskjulerne i virkeligheten gjemmer konvektorer som distribuerer varme fra grunnen under dem. Gløtter de opp mot vegger og tak, vil de se de små sprøytehodene til overrislingsanlegget. De er tilpasset og plassert slik at de ikke skal skille seg vesentlig ut fra rommene de er plassert i.
– For eksempel har vi ikke satt noen midt i taket i restauranten, men montert dem slik at de leverer den nødvendige vannmengden sidelengs – fra toppen av veggene, forteller Lars Marienborg.
– Det er ingen tvil om at det meste er gjort riktig her, tilføyer André Larsen.
– Jeg har fått vite at det var nesten fullbooket for julebordsesongen allerede før sankthans, og at det snart ikke er plass til flere konfirmasjonsbestillinger for 2016. Det var nok på tide at Grünerløkka fikk Grüners gamle gård tilbake.
Tekst og foto Lars Aarønæs
Tre stolte leverandører byr på en liten omvisning i herregården: Lars Marienborg fra Christiania Rørleggerbedrift, sammen med Rune Helgesen, leder for energi- og klimaavdelingen ved BDs Oslo-kontor, og André Larsen, regionsjef, fra Brødrene Dahl.
Ny teknologi gjenopplivet Grünerløkkas herregård
Nedre Foss Gård var inntil nylig en gammel og forsømt herregård ved Akerselva i Oslo. Nå er den blitt Grünerløkkas nye storstue spekket med skjult miljøteknologi.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover