Et av kravene i oppdraget var at bygget skal produsere mer energi enn det selv trenger. På taket, som er på 300 m2 ,har elevene foreslått å plassere ut 250 m2 med solceller og 50 m2 med solfangere. Dette pluss et CHP-anlegg basert på biogass skal sørge for energiforsyningen.
Fordelen med å bruke CHP- anlegg er at det produserer 55 prosent varme og 35 prosent elektrisitet. Med dette vil vi også få produsert elektrisitet og varme midt på vinteren, da det er lite å hente fra solceller og solfangere, skriver tekniskenyheter.no. Det er elever ved skolen som har utarbeidet mulighetene.
Bygget som er foreslått, er på 1 500 m2 og skal være et aktivhus. Det skal etter deres beregninger kun ha et energibehov på 71 kWh per m2.
Det er beregnet at solcellene, solfangerne og CHP-anlegget vil produsere 220 kWh per m2, hvor CHP anlegget vil stå for mesteparten av produksjonen. Dette fører til at vi har over 200 000 kWh per år vi kan levere til andre bygg på høyskolen.
Elevene har også foreslått å lage testfelter for solceller og solfangere på taket. – Her kan leverandørene få testet ut sine egne produkter, og de kan måle effekt og produksjon, sier elevene. Elevene foreslår å plassere bygget rett ved Glomma, ved siden av høgskolens andre bygg på FMV-området i Fredrikstad, vegg i vegg med Fredrikstad stadion.
Elevene har som mål at energiteknikernes hus skal bli et hus som kan sammenlignes med Inspiria for de voksne. – Formålet er å skape en spisset kompetanseplattform for utvikling av fremtidens energiteknikk. Energiteknikernes hus bør være en direkte møteplass mellom høgskolens masterstudenter i Fremtidens energiteknikk, næringslivet, forskere og andre interesserte.
Høgskolen i Østfold har utviklet et nytt masterstudium "Fremtidens Energiteknikk". Studiet er nå til godkjenning hos NOKUT, og er planlagt å starte høsten 2014. Til dette studiet skal det bygges en ny lab. Elevene på første år i studiet ”Innovasjon og prosjektledelse” har i faget kreativitet og entreprenørskap fått som eksamensoppgave å gjennomføre et utviklingsoppdrag hvor de skal komme med ideer til energilaben, eller ”energiteknikernes hus” som elevene har valgt å bruke som navn på huset.
Energiteknikernes hus kan produsere mer energi enn det bruker
Ved hjelp av solceller, solfangere og CHP-anlegg basert på biogass kan den nye Energilaben til masterstudiet "Fremtidens Energiteknikk" ved Høgskolen i Østfold i Fredrikstad produsere over 200 000 kWh mer enn bygget trenger.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.