- Vi tror på markedsnær produksjon og kortreiste produkter, sier Bjørn-Osvald Skandsen som leder Systemair i Norge. Og vi gleder oss til å vise ministeren en velfungerende og lønnsom fabrikk med flinke folk som utvikler energieffektive produkter som markedet trenger.

Systemair tror at videre vekst i verdiskapingen i industrien går via investeringer som effektiviserer måten det produseres på. Vi må være konkurransedyktige, og med stadig smartere og mer komplekse produkter innebærer det automatiserte prosesser.
- Det er imidlertid ikke lønnsomt å robotisere alt, sier Skandsen. Mange oppgaver gjøres fremdeles best av en dyktig fagarbeider med en stødig hånd. Fagarbeideren blir derfor ikke overflødig, men oppgavene endres - fra repetitiv og belastende bearbeiding av råmateriale til styring av roboter og sluttmontasje.

Ønsker at virkemiddelapparatet fokuserer mer på det eksisterende
Systemair har investert 30 millioner kroner de siste årene i fabrikken på Eidsvoll. Ny avansert produksjonslinje og nye lagerfasiliteter har kommet på plass for å legge til rette for videre vekst. Ingen av investeringene har fått støtte fra det offentlige.
- Vi utvikler ting hele tiden, men er ikke flinke til å søke den støtten vi kanskje kunne fått. Hadde dette vært enklere hadde vi trolig gjort mer. Min oppfatning er at mindre start-ups lettere kommer til pengene enn de etablerte, selv om de sistnevnte trolig har mist like stort
potensiale, fortsetter Skandsen. I dag favoriserer også skatteordningen investeringer i eiendom fremfor industri. Dette vil vi gjerne diskutere med Næringsministeren.

Leverandørutviklingsprogrammet
Næringsministeren har nylig tatt initiativ til videreutvikling av Leverandørutviklingsprogrammet som omfatter offentlige anskaffelser. Som leverandør av ventilasjonsanlegg til byggebransjen, er Systemair spent på hva det vil medføre fremover.
- Vi liker høye krav, det presser ut de useriøse aktørene, men det må brukes vett. Vi ønsker ikke et dyrt og tungvint byråkrati, avslutter Skandsen
Opplegget for besøket er «Walk and Talk» gjennom fabrikken, med korte stopp ved enkelte stasjoner for å forklare hva som skjer - og hvorfor. Arrangementet er åpent for pressen.