Ny byggteknisk forskrift (TEK 17) skal gjøre det billigere å bygge boliger fordi regelverket er blitt enklere, noe som igjen skal gavne kjøperne. Norconsults Arne Pihl Bordi mener dette imidlertid ikke er nok til å løse ubalansen i forventningene fra folk som kjøper seg en strøken leilighet i en boligblokk.
Den som selger en bolig holder seg innenfor lovverket hvis man oppfyller vilkårene i TEK 17. Den som kjøper vil ofte forvente å få mer enn minimumskravene i TEK. Det kan skape konflikter.
Forenkling skal altså i teorien sørge for besparelser - beregninger fra Bygganalyse har tidligere vist at byggekostnadene kan bli redusert med mellom 100.000 og 130.000 kroner per bolig. Men man kan ikke spare seg til bedre inneluft og komfort generelt, advarer Bordi.
- Mye som bygges er i henhold til TEK. Direktoratet har jo sine ord i behold når de sier dette bare er minimumskrav - det er lov å stille sterkere krav. Kjøpergruppen på boliger er imidlertid ikke nødvendigvis den som stiller høyere krav, mener Arne Pihl Bordi i Norconsult og viser til termisk inneklima: Det er et stort strekk i hva TEKen mener er greit. 19-26 grader og så kan man kjøre avvik på 26 grader i gitte perioder på sommeren.
- Vi får et forventningsavvik i forhold til hva en kjøper ønsker å få levert. Kanskje er det vanskelig å gjøre dette regelstyrt. Muligens burde man heller satse på styrking av kjøperkompetansen. Men det er et paradoks at man har mulighet for å styre temperaturen med en halv grad venstre og høyre side i bilens kupé, og så slenger vi gjerne på noen titalls tusenlapper til for å få med alle tilvalgene i et kjøretøy som vi bruker maks én time på hver dag, sier han litt oppgitt og fortsetter:
- Når vi kjøper bolig er det beliggenhet og størrelse som har mest å si. Tilvalgspunktene er ofte høyglans kjøkkenfronter eller gulv i tre. Ikke bedre innemiljø. Det er ikke nødvendigvis riktig å regulere dette i TEK heller, men det hender at kjøpet ender i en tvist når man har et forventningsavvik på hva boligkjøperen ønsker i en leilighet - og hva man ender med å få levert, sier Bordi.
Kjøper får sjelden god støtte og hjelp i regelverk og jus, med mindre man har avklart en tilvalgsliste inkludert justering av inneklima før byggeprosessen startet.
Dumt å fjerne endringen i preaksepterte ytelser
På tampen av fjoråret fjernet Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KRD) preaksepterte ytelser for termisk inneklima i TEK 17 fordi noen aktører tolket kravet som strengere enn i TEK 10. Departementet fikk tilbakemeldinger om at den preaksepterte ytelsen som stod i veilederen fra 1. juli frem til 15. november i fjor skapte usikkerhet om kravene til termisk inneklima var skjerpet eller ikke.
Les mer her: Tier om protester mot inneklimaveileder
- Det fine var at vi den 1. juli fikk en preakseptert ytelse - vi var fornøyde med den. Det har jo lenge vært en diskusjon rundt disse sakene, spesielt fordi det har vært forskjell på næringsbygg og boligbygg hvor det har vært tydelig for næringsbygg med 50 timers man kan overskride 26°C i operativ temperatur, skjønt definisjonen av de 50 timene er ulik hos Arbeidstilsynet og i teknisk forskrift, mens det har vært litt mer ullent når det gjelder boliger, sier han.
Det har vært diskutert hva som menes med "kortere perioder" med overskridelser i veilederen til forskriften TEK 10. Tidligere har det også feilaktig vært tolket av enkelte at man kun har kunnet velge to tiltak på en liste på totalt fem for å tilfredsstille Direktoratet for byggkvalitet (Dibk). Direktoratet har lenge understreket at ansvarlig for byggprosjektene uansett må gjøre en vurdering av om to tiltak holder for å oppfylle kravene i TEK.
I forslaget til ny forskrift ble det trukket ut tre tiltak (merket a.b og c). Kravene ville blitt ansett som innfridd hvis alle de tre tiltakene ble benyttet.
- Det ville ikke nødvendigvis bli bedre termisk innemiljø av endringene, men det ble ryddet litt opp i uklarheter rundt preakspeptert ytelse slik at man kunne slippe lengre diskusjoner, mener Bordi. Direktoratet mente dette var en forbedring fordi preaksepterte ytelser uten tidkrevende analyser og vurdering av ulike tiltak ville være mulig å gjennomføre. Eller utbygger kunne velge alternative løsninger som ga likeverdige eller bedre resultater enn det ble krevd i forskriften.
Langt lerret å bleke med opplysningsarbeid
- Som rådgiver innen inneklima synes jeg kanskje TEK 17 kunne vært strengere, men da er vi på hva mandatet og formålet med det teknisk forskrift skulle være. Det var å gjøre forenklinger, ikke innstramninger. Vi hadde fortsatt ikke løst forventningsavviket mellom kjøper og selger, mener rådgiveren fra Norconsult.
Han sier det tross alt er blitt klarere regler, men ikke forbedrede krav med de foreslåtte endringene.
- Målet har ikke vært å sikre at alle skal ha et best mulig termisk inneklima, verken med teknisk forskrift, eller revisjon av teknisk forskrift. Det får vi forsøke å løse gjennom opplysningsarbeid. Det kan nok imidlertid være et litt langt lerret å bleke, mener Bordi som sier beliggenhet og pris trumfer det meste når vanlige folk skal kjøpe bolig.
- Innen mitt fag skulle jeg ønske meg en utvidelse av tilvalgslisten som kjøperne får før kontraktsinngåelse. Den rommer oftest kun bestillinger av oppgraderte overflater på kjøkken og gulv, ikke for eksempel mulighet for å stille inn lavere temperatur på soverom, sier han til slutt.
Boligkjøpere bør kreve mer enn minimumskravene i TEK
Ny byggteknisk forskrift (TEK 17) skal gjøre det billigere å bygge boliger fordi regelverket er blitt enklere, noe som igjen skal gavne kjøperne. Norconsults Arne Pihl Bordi mener dette imidlertid ikke er nok til å løse ubalansen i forventningene fra folk som kjøper seg en strøken leilighet i en boligblokk.
Denne artikkelen er over 6 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover