Faggruppene for inneklima og energibruk, luftbehandling, bygningsfysikk, sanitær og brann hos rådgivningsfirma Erichsen & Horgen har gitt sin høringsuttalelse til ny teknisk byggforskrift(TEK 17).
Særlig innenfor krav som går på termisk inneklima og dagslys er det ifølge Erichsen & Horgen behov for en mer presis forskriftstekst, som ikke åpner for at kvaliteten på sluttresultatet kan bli for avhengig av hvordan man tolker kravene.
Ny definisjon av «rom for varig opphold»
Det er kommet en ny definisjon av «rom for varig opphold», som vil gjøre seg gjeldende for blant annet dagslysvurderinger opp mot forskriftskrav. Den nye definisjonen lyder «et rom der samme person skal oppholde seg i mer enn en time og gangen eller til sammen to timer i løpet av et døgn».
- Vi mener denne blir for upresis, og at det dermed vil åpnes for ulike tolkninger. Er for eksempel et møterom et rom for varig opphold? Dette er rom som i dag ofte plasseres i byggets kjerne og som følgelig da ofte får dårlige dagslysforhold. Det er lett å se for seg at mange prosjekter nå vil velge å anse alle møterom som arealer ikke ment for varig opphold, etter ny definisjon. Dette for å få bedre utnyttelse av arealer og fleksibilitet ved plassering av denne type rom i bygget. Spørsmålet er om det er dette DiBK ønsker? Vi mener at det er mange rom som dermed kan tolkes dit hen at dagslyskrav ikke gjør seg gjeldende. Det er mange som tilbringer mye av sin arbeidsdag i møterom og vi mener derfor at det hadde vært hensiktsmessig med noe mer differensiering her. Man kunne eksempelvis si at rom for varig opphold er alle faste arbeidsplasser + en bestemt prosentandel av alle andre rom for varig opphold slik det er lagt opp til i Breeam Nor, sier Ivar Rognhaug Ørnes hos Erichsen & Horgen.
Hva er for varmt?
Erichsen & Horgen uttaler at videre det er positivt at man nå legger opp til at grenseverdier for operativ temperatur vil komme til å ligge innenfor preaksepterte ytelser, i og med at dette tydeliggjør hva som er de faktiske minstenivåer.
Man mener også at det er bra at det nå også fremgår hvilke bygningstiltak som må implementeres for at overskridelse av grenseverdier for operativ temperatur i boligbygninger skal kunne forekomme.
- Det er et skritt i retning av å sikre et tilfredsstillende termisk inneklima i nye boliger. Likevel er ikke de preaksepterte tiltak som foreslås som kriterium for overskridelse av temperaturgrensene for boliger alltid tilstrekkelig for å unngå perioder med temperaturer over et nivå, som få vil anse som tilfredsstillende. Spørsmålet er da hvor varmt det kan være uten at man kan konkludere med at boligen er feilprosjektert. Her kan man henvise til standarder som f.eks. NS EN 15251:2007+NA:2014. Der skilles det mellom ulike temperaturgrenser avhengig av forventningsnivå, sier Rognhaug Ørnes.
«Gjennomlufting»
Lufting er et effektivt virkemiddel for å redusere temperaturtopper i forbindelse med termisk inneklima i boliger, og er ofte en aktuell løsning dersom forholdene ligger til rette for det. Utendørs luftkvalitet, samt støy er blant flere faktorer som her vil spille inn. Innførsel av det nye begrepet «gjennomlufting» kan imidlertid føre til misforståelser og tvister i ettertid hvis det ikke kommer tydeligere frem i forskriften hva som legges i dette begrepet.
- Boliger finnes jo i alle størrelser og utforminger, sier Rognhaug Ørnes, og peker på at det er viktig at tolkningen av begrepet ikke overlates til den enkelt rådgiver eller prosjekt, men at man tar en mer klar stilling til hvilket nivå som er godt nok og hvordan dette skal dokumenteres.
Dette mener Erichsen & Horgen for eksempel kan løses ved at det kommer inn et krav om et minimum antall åpenbare vinduer i en boenhet, alternativt et krav til effektivt åpningsareal.
Hva med dagslys?
Når det gjelder dagslys erfarer ofte Erichsen & Horgen at rammene for dagslysforholdene allerede er satt når de kommer inn i prosjektet. Dette bør naturlig i stedet komme på agendaen når premissene for gode daglysforhold fastsettes. Forskriften bør kunne bidra til dette ved å sette krav til dokumentasjon av dagslysforhold tidlig i prosjektet. Her vil tidspunkt for rammesøknad være mest hensiktsmessig.
Under dagslys brukes det i høringsforslaget også et begrep som kan ha ulikt innhold for mange: «Oppholdssone»
- Vi anser det som nødvendig at DiBK presiserer hva som bør betraktes som oppholdssone med hensyn til dagslysvurderinger. Vi foreslår at DiBK presenterer eksempler på et utvalg plantegninger for ulike bygningskategorier og markerer hva som bør defineres som oppholdssone, hvis ikke blir dette både krevende for de som vil gjøre dette riktig og kanskje litt for enkelt for de som vil ta lett på det.
Kun for småhus
I forskriften foreslås det en forenklet metode for å dokumentere dagslyskrav for rom i boenhet. Da denne metoden neglisjerer en rekke sensitive parametere som påvirker dagslystilgangen mener Erichsen & Horgen at den forenklede metoden kun bør være gjeldende for småhus og ikke for boligblokker. Dette da neglisjeringen av parametere som f.eks. veggtykkelse, vindusplassering, vindusutforming, skjerming fra siden og reflektanser kan ha uheldige konsekvenser for boenheter i boligblokker i tettbygde strøk.
- Vi i Erichsen & Horgen mener det er kunnskap og kompetanse i bransjen til å utføre mer avanserte beregninger av dagslystilgang for kritiske og representative boenheter i boligblokker og at det er krav til gjennomsnittlig dagslysfaktor det bør være fokus på.
Les hele dokument her:
Høringsuttalelse Erichsen & Horgen AS-Forslag ny byggtek nisk forskrift (TEK17)
Ønsker en tydeligere forskrift på termisk inneklima og dagslys
Faggruppene for inneklima og energibruk, luftbehandling, bygningsfysikk, sanitær og brann hos rådgivningsfirma Erichsen & Horgen har gitt sin høringsuttalelse til ny teknisk byggforskrift(TEK 17).
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover