- Tradisjonelt har ventilasjon blitt montert i tak. Dette systemet kan like enkelt  monteres i gulv, det gir en rekke fordeler, sier Runar Holm Næss hos Brødrene Dahl, som nylig har introdusert Nilairs luftfordelingssystem i markedet.

Med kompakte og standardiserte komponenter sikres stor fleksibilitet når det gjelder øvrig bygningskonstruksjon. Rørsystemet kommer på 50 meters kveiler, og med kun 75 m/m utvendig diameter på rørene kan man enkelt montere disse valgfritt i gulv, vegg eller i tak uten ytterligere innkassing.

- Luftrøret er korrugert utvendig for øket styrke og fleksibel montasje. Innvendig er det glatt og antistatisk behandlet for at støv ikke skal kunne feste seg. At materialet i tillegg er 100 % resirkulerbart er heller ingen ulempe, sier Næss

Enkelt å legge – mindre plassbehov

Runar Næss viser frem hvordan rørene er lagt i gulvet. Her er det jobb for rørleggeren poengterer han.

Nilair består av et enkelt modulsystem og luften hentes fra en fordeler, der slangene monteres med et enkelt klikksystem. Røret føres i gulv eller tak frem til den enkelte armaturboks der det klikkes fast i boksen. Det er således helt uten skjøter og mulige lekkasjekilder.

- Det eneste verktøyet man trenger er en kniv for å kappe røret, samt en batteridrill for å feste samlestokk og armaturboks, forklarer Runar.

Den store miljøgevinsten ligger allikevel ikke i selve materialet, men i plassbesparelsen. Nye tekniske forskrifter hindrer montasje av denne type installasjon utenfor klimaskjermen i boligen. Systemet må da således finne sin trase innvendig.

Med kun 75 m/m utvendig diameter på rørene kan man mer enn halvere nedforing av takkonstruksjon. Velger man å legge systemet i gulv så kan det legges både i trebjelkelag og i støp.

- I praksis kan man da si at der det er plass til et avløp, er det også plass til nødvendig ventilasjon, sier produktutvikleren i BD .

Armaturboksene er laget i både gulv/tak og veggutførelse. Disse får fint plass i en 4” vegg.

Mindre varmebehov - utstilling
I lavenergiboliger eller i passivhus er det mindre behov for andre typer tilleggsvarme, og Nilair kan dermed enkelt brukes til å kombinere oppvarming og tilførsel av frisk luft.

- Der det velges gulvvarme eller radiatorløsninger kan dette også fint kombineres med Nilans Compact P ventilasjonsaggregat. Dette er passivhusgodkjent og sikrer både balansert ventilasjon samt varmt tappevann.

Tappevannstanken er for øvrig tilpasset det norske markedet og er utviklet og levert av OSO.
Ved Brødrene Dahls klimasenter på Ringdalsskogen er det bygget en splitter ny utstilling der disse produktene er utstilt

Denne utstillingen har vakt stor oppsikt og blir besøkt av alt fra rørleggere og ventilasjonsfirmaer, til konsulenter og arkitekter. Det vil også være mulig for sluttbrukere å besøke utstillingen

Saken fortsetter under bildet:


Flere av de store utbyggerne har også fattet interesse for disse produktene.
- Som følge av dette har omsetningen begynt å komme på disse produktene, vi ser fram til at flere tar systemet i bruk, sier Næss til VVS forum