VKE gikk nylig ut i VVS-forum og ytret at yrkesbygg ikke bør klassifiseres ut i fra bygningskroppen alene. Flere tar nå til orde for å la det totale energiregnskapet være avgjørende, og at dette bør gjelde alle typer bygg.
Alt for passivt
- I passivhus-konseptet har det etter min oppfatning blitt overfokusert på selve bygningskroppen. Kanskje er dette fordi konseptet er utviklet av bygningsingeniører og arkitekter. Jeg mener at framtidens boliger og yrkesbygg må både ha en god bygningskropp og varme- og kjøletekniske installasjoner av høy kvalitet, sier energispesialist Jørn Stene hos COWI AS.
Stene støtter dermed Varmeforeningens syn på energiklasser.
Selve varmesystemet i bygg er ifølge Stene mer stemoderlig behandlet i forskriftene, og i tillegg er det ofte folk uten spesialkompetanse som utformer varmeanlegget. Da blir det ikke alltid så vellykket.
- Som et eksempel på hva høyeffektiv varmegjenvinning, hva en energieffektiv varmepumpe (med overhetningsvarmeveksler) og et termisk varmelager kan gjøre med energibruken i en helt vanlig bolig bruker jeg å vise til boligen til professor Per Fahlén i Sverige: I boligen helt fra 1979 på 150 m2 har professoren greid å redusere totalt årlig varmebehov fra 25.000 til ca. 9 000 kWh/m², sier Stene.
Konklusjonen blir at dersom man kombinerer et TEK10-hus med en optimalisert bergvarmepumpe vil en komme ut med svært lavt nivå på tilført energi til boligen til oppvarming.
-Dessuten vil en ha langt større fleksibilitet mht. termisk inneklima, dvs. ingen problemer med overtemperatur og dårlig termisk komfort om sommeren, påpeker Stene.
TEK10 hus
Stene påpeker at med bruk av overhetningsvarmeveksler for tappevannsvarming bør en kunne oppnå hele 70 % energisparing i forhold til et boliger med elektrisk oppvarming.
-Hvis en vil ha tilnærmet gratis frikjøling sommerstid er det bare å bruke en 4-rørs viftekonvektor koblet til energibrønnene, sier Stene.
Når det gjelder selve varmeanlegget er det etter hans oppfatning viktig at man hele tiden får informasjon om hva systemet yter, på linje med el-skap.
- Vet man hva tur-/returtemperaturen er når anlegget leverer varme til gulvvarmesystemet? Er det installert egen el.måler for varmepumpe og pumper samt varmemengdemåler (termisk energimåler) for å måle avgitt varmeeffekt/-energi fra varmepumpen, spør Stene.
Etter hans mening burde det være krav til denne typen målinger, selv på boligvarmepumper, ettersom det dessverre er en god del reklamasjonssaker hvor boligeier ikke kommer noen vei da tilført og avgitt energi ikke kan måles.
- Bygningskropp og tekniske installasjoner like viktig
- Jeg mener at gode boliger består av en god bygningskropp og gode tekniske installasjoner, sier energirådgiver Jørn Stene hos Cowi. Det holder ikke med god isolasjon dersom energiutnyttelsen er dårlig.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover