Dokumentasjonen som viser at bygget er energimerket skal plasseres på et godt synlig sted i bygget.

Det er NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) som har det forvaltningsmessige ansvaret for energimerke ordningen. Forskriften som regulerer ordningen er hjemlet i Energiloven. Behovet for informasjon er stort, både blant eiere av privatboliger, yrkesbygg og personell som skal utføre energimerking eller vurdering. NVE har utarbeidet en nettløsning, www.energimerking.no, hvor byggeiere selv kan utføre energimerking. For å få tilgang til registreringsverktøyet må man ha MinID, som hver enkelt person finner i sin selvangivelse. Videre er det nødvendig å kjenne gårds- eller bruksnummer for å få logget seg inn. Denne informasjonen er nødvendig for å sikre at det kun er eiere av bygningen som foretar registreringen. Det kan muligens være noe utfordrende for enkelte grupper å få utført registreringen.

Energiattesten gir en karakter som beskriver hvor energieffektivt boligen er. Karakteren A er mest effektivt og så langt er det ingen bygg i Norge som tilfredsstiller dette kravet. Skalaen går til G som tilsvarer svært gamle boliger med lite miljøvennlig oppvarming. For å kunne ferdigstille registreringen er det behov for å kjenne årlig energiforbruk, som strøm, eventuelt fjernvarme og oljeforbruk. Er det utført oppgraderinger av bygget som påvirker energiforbruket må også slik informasjon tas med.

I tillegg til selve karakterfastsettelsen utferdiges det en tiltaksliste, et oppvarmingsmerke og dokumentasjon av hvilke data som danner grunnlaget for attesten. Ved eierskifte er dette et viktig element. Gyldigheten for energiattesten er helt avhengig av riktigheten av dataene som registreres. Når huseier selv kan gjennomføre merkingen, må det være mulighet for å kunne etterprøve gyldigheten. NVE har utarbeidet en ordning som kan forvaltes på en uheldig måte. Derfor er det svært viktig at eventuelle kjøpere ber om å få tilgang på underlaget som er benyttet ved registrering i systemet. Etter utført registrering og utstedt energiattest, er det kun eier som har tilgang til informasjonen. Forskriften regulerer hvilke personell kategorier som kan utføre energimerkingen. Gjelder det eldre privatboliger kan eier utføre registreringen selv. For nye boliger og yrkesbygg kreves det fagkompetanse, se faktaboks.

Forskriften NVE har utarbeidet gir åpning for å kunne ilegge overtredelsesgebyr hvis merkingen ikke er utført, feil data er benyttet eller nødvendig kompetansekrav ikke er fulgt. Kapasiteten NVE har for å følge opp sitt tilsynsansvar for denne forskriften er neppe stor nok. Mulighetene for at vi får samme erfaring som da internkontroll forskriften skulle innføres er stor. Den gang ble det tatt mange snarveier. I utgangspunktet utarbeidet flere bedrifter dokumentasjon som ved første øyekast så tilforlatelig ut, men som viste seg langt på vei å være et falsum.

For næringsbygg blir utfordringen enda større ved at forskriften kun beskriver enkeltpersonens kompetansekrav. Det stilles ikke krav til virksomhetene som skal utføre merkingen i det profesjonelle markedet. Dette kan skape grunnlag for utfordrende juridiske forhold. Er energimerkingen utført faglig uforsvarlig har oppdragsgiver formelle utfordringer når det gjelder å kreve erstatning. Under informasjonsseminaret som ble avholdt tirsdag 9. mars innrømmet NVE at ordningen fortsatt er i støpeskjeen. De har brukt mye krefter på å få utviklet registreringssystemet. Nå bør de se mer på de formelle sider ved ordningen.

Behovet for informasjon og hjelp blir opplagt ganske omfattende i de nærmeste månedene.

Fakta:
Forskrift om energimerking av bygninger og energivurdering av tekniske anlegg (energimerkeforskriften) kan lastes ned fra NVEs hjemmeside www.nve.no. I venstre kolonne

§ 2. Virkeområde
Forskriften regulerer energimerking av boliger og bygninger og energivurdering av tekniske anlegg i boliger og bygninger, hvis ikke annet er fastsatt.
Denne forskriften kan ikke fravikes ved avtale.

§ 18. Kompetansekrav til å utføre energimerking
For energimerking av yrkesbygg, jf. § 5 til § 8, kreves det bygningsteknisk- og energifaglig ingeniørkompetanse på bachelornivå og minimum to års praksis fra energiberegninger for bygninger med tekniske anlegg.
For energimerking av nye boliger og bygninger, jf. § 5 til § 7, kreves det fagopplæring som tilsvarer kravene til ansvarlig prosjekterende jf. forskrift om godkjenning av foretak for ansvarsrett (GOF).
Kompetansen skal kunne dokumenteres på forespørsel fra NVE, kjøper eller leietaker