En delegasjon fra den Sørkoreanske Ambassade, representanter fra Samsung air conditioning i Korea og London, og Ingeniørfirmaet Theodor Qviller var nylig i Alta for å lansere en helt ny luft-til-luft varmepumpe for det skandinaviske markedet.

- Det har tatt to år å utvikle dette nye produktet, at vi har fått være med å bidra til utformingen av utedelen er både spennende og uvanlig for Samsung, sier Jens Frydenlund hos Qviller, som heretter skal representere Samsung også i dette segmentet.

Løsning uten is
Varmepumpen skal etter planen lanseres i Norge i mai og blir den første luft/luft varmepumpe som har innbygget WI FI og har et settpunkt på mellom 8 og 30 grader.

- Dette er den første varmepumpen som leveres med WI FI. Du kan nå kommunisere vi smarttelefonen din. Ingen andre går heller så lavt som 8 grader setpunkt, dette gir ytterligere innsparingsgevinst, understreker Frydenlund

Samsung har for vane å holde kortene tett til brystet når man utvikler noe helt nytt, men for Norge har man gjort et unntak. Ingeniørselskapet Qviller har vært med i utviklingen som partner og veiviser. Selskapet er gjennom å levere energiløsninger godt kjent med utfordringene som luft-til-luft varmepumper møter når de er plassert så langt nord.

- Pumpen er testet i flere klimasoner i Norge og har en effektiv design som hindrer nedising av utedelen, forklarer Frydenlund for Vvsforum.

Saken fortsetter under bildet:

Den sørkoreanske ambassadøren Byong Hyun Lee og hans kone Kee Young Ryu har akkurat avduket den nye nordiske luft til luft varmepumpen fra Samsung og satt den i gang via en Galaxy tab. F.v. Leder teknisk support hos TQ, Karl Westring, Sør-Koreas ambassadør Byong Hyun Lee og Kee Young Ryu, Administrerende direktør i TQ Jens Frydenlund og Europadirektør i Samsung air conditioning Andrew Ku.


Felles prosjekt
Men det var ingen selvfølge at man fikk elektronikkgiganten til å velge en særskilt løsning for det nordiske markedet.

- Dette har vært en spennende reise i dobbel forstand, ikke minst da vi var på siste besøk hos utviklingsavdelingen til Samsung i Korea i fjor drøftet vi dette med is-problematikk. At de valget å endre designen på bunnplaten på utedelen er litt morsomt, endring gjelder nemlig for alle ute-deler som S

Samsung leverer og det er flere millioner i året, sier Frydenlund ved Qviller, som har representert Samsung i fem år på airconditioning og energi.
Siden Sør-Korea ikke har noe eget marked for slike produkter har Samsung med dette valgt å satse på et rent eksportprodukt, og å ha en betrodd partner har trolig vært viktig for koreanerne.

Energihuset i Alta
Et viktig anlegg for Samsung i kompetanseoppbyggingen på dette feltet har vært et kontorbygg i Alta der man i flere år har bygget ut et DVM anlegg og oppnådd svært gode resultater.

Sammen med andre tiltak har man oppnådd en energireduksjon på 72 % ved dette store bygget, som er et forretningsbygg som inneholder et stort varmepumpeanlegg (DVM) med til sammen 30 innedeler og flere store ute-deler. Anlegget kan samtidig levere både varme og kulde etter behov, alt etter behovet på ulike sider av bygget.

- Interessen for varmepumper har gått litt tilbake etter at strømprisen har falt, men interessen vil ta seg opp, sier Frydenlund.

Den nye luft/luft varmepumpen er klar til levering i mai, og Qviller som skal representere Samsung innenfor varmepumpe-segmentet.

Energihuset i Alta figurerer også på Samsungs globale “list of references”.

- Det er en honnør til det arbeidet som er lagt med, samtidig føles det godt å bidra til en grønn utvikling innenfor dette feltet, sier Frydenlund til Vvsforum.