- Vi må innføre stikkprøvekontroller på byggeplassene og vi må ha sanksjonsmuligheter overfor de som eventuelt jukser. Det hjelper lite å få godkjent en våtromskabin hos SINTEF Byggforsk, hvis produsenten ikke følger kravspesifikasjonen ved f.eks. å skifte til andre armaturer enn det som det opprinnelig er godkjent for eller man velger andre billige løsninger, sier Bjarne Haugland til www.vvsforum.no

Hjelper lite
Daglig leder i VVP, Bjarne Haugland vet at det har kommet prefabrikkerte moduler til Norge som ikke har vært produsert etter gjeldende kvalitetsnormer. Han henviser blant annet til en stikkprøvekontroll som SINTEF Byggforsk har gjort oppdrag fra et ikke navngitt selskap. Rapporten er ganske nedslående lesning.

- Denne ene stikkprøvekontrollen avslører at kvaliteten ikke er som den burde være og da hjelper det jo lite at våtromskabinen i utgangspunktet er teknisk godkjent, mener Haugland.

Mange utfordringer
Fra SINTEF Byggforsks nevnte rapport, kan vi blant annet lese at det er avvik mellom komponenter/produkter. Dette kommer frem etter visuell stikkprøvekontroll.

Det er heller ikke tilfredsstillende drensmuligheter fra fordelerskap i himling, det er ikke brukt silikon i skruehull for montering av dusjstang, servantbatteri og dusjbatteri har ikke tilfredsstillende dokumentasjon, WC har ikke tilfredsstillende dokumentasjon og infestningsskive er skjevt montert, terskelen er vanskelig å passere for orienterings- og bevegelseshemmede, samt at WC-sisterna er ikke tilgjengelig for utskifting og mangler lekkasjevarsling, heter det videre i rapporten.

- Hele byggebransjen må ha fokus på utfordringene knyttet til industriell produksjon. Det er mange utfordringer og problemstillinger å ta tak i, og siden importen av ferdigmoduler øker mye og raskt, så kan vi ikke vente med å ta tak i dette, fastslår Bjarne Haugland.