Tussefaret Borettslag i Sarpsborg er for tiden i full sving med sin første renovering av rør siden 1969, da de koselige rekkehusene ble reist. Siden den gang har livet smilt og både vann og avløp fungert knirkefritt.

- Man merker jo at de uforutsette hendelsene kommer hyppigere. En lekkasje her og et rør som fusker der, da er tiden kommet for å ta en sjau, sier borettshaver Tina Bakke til VVSforum

Viktig med rådgiver
Bakke var involvert i oppstarten av det store fornyingsprosjektet, og har siden fulgt fremdriften på nært hold. Det skal også nevnes at borettsslagets forsikringsselskap syntes det var helt greit med en fornyelse.

Da borettslaget bestemte seg for å fornye røropplegget tok man kontakt med rådgivningsfirmaet Østfold Prosjekt AS, som har bistått borettslaget i arbeidene.

Eilert Lilleengen i Østfold Prosjekt AS synes det betryggende å jobbe med totalentrepriser.

- Vi startet med å foreta en grundig tilstandsvurdering, som forøvrig ble støttet med 50 % av Husbanken. Fra tidligere visste vi at det hadde vært problemer med tilstopping og behov for hyppig spyling, forteller Eilert Lilleengen ved Østfold Prosjekt AS.

Neste fase var en utvidet en vvsrapport.

- Denne rapporten ble presentert på et beboermøte der alle fikk si hva de mente. Det er en modningsprosess i borettslag, av erfaring kan det ta et år å få gjennomført beslutninger. Det kom tidlig fram at det ville være fornuftig å ta total utskifting av vann- og avløpsrør i leilighetene inkludert oppbygging av nye bad, samt rørfornying av bunnledninger og uttrekksledninger fram til kommunens nett, forteller Lilleengen.

Ting tar tid
Etter møte med styret, ble det bestemt å gå videre og få inn en pris på hele jobben.

- Det er viktig med informasjon og beboermøter, er alle er trygge på det som skal skje. Når alle får følelsen av at her har vi vært med og bestemt litt har man arbeidet riktig, det er demokrati som gjelder og da er det flertallet i generalforsamling som gjelder, det kan være en krevende men nødvendig prosess, sier Lilleengen.

- Å ha en betrodd rådgiver i alle faser av prosjektet er helt nødvendig for et borettslag. Vi som sitter i styret er jo ment å være tillitsvalgte, men mye av et slikt prosjekt krever mer kompetanse og tid en vi har til rådighet. Østfold Prosjekt AS har gjort en god jobb for oss. Det er mange fallgruver, og snakker om å ivareta økonomien, her er det viktig å ha en profesjonell representant som kommer inn og sørger for borettslagets beste, sier Bakke.

Østfold Prosjekt AS bistår mange borettslag med å gjennomføre slike prosjekter og er et deleiet selskap av OBOS og SOBBL. (Sarpsborg og omegns boligbyggelag)

- Vi har brukt Østfold Prosjekt AS tidligere, blant annet på brannvarslingsanlegg, samt da vi byttet oppgraderte strøminntaket i fjor. Vi hadde gode erfaringer både med gjennomføringsevnen og profesjonaliteten, de avlaster oss 100 %, sier Bakke.

Valg av entreprenør
Lilleengen kan fortelle at det var god interesse for prosjektet blant entreprenørene, og det var fire store som ga en pris.

- Ved siden av pris anbefaler vi entreprenører ut fra erfaring. Det går på tillit og pålitelighet, og ikke minst de menneskelige sider. Siden man skal arbeide tett på beboere er det viktig både å vise respekt og innlevelse og samtidig tåle litt syting, sier Lileengen.

Det var AF Bygg Østfold AS som fikk prosjektet.

Saken fortsetter under bildet:


- Dette er det femte prosjektet vi har hatt med AF Bygg totalt sett. De hadde en gunstig pris og er enkle å samarbeide med. Vårt inntrykk er at de tenker mye på kunden og ønsker borettslagets beste, sier Lilleengen, som erfaringsmessig velger totalentrepriser.

- Med totalentrepriser unngår vi gråsoner, det er klart at entreprenør tar seg noe betalt for administrasjonen, men det har vi mye igjen for om det skulle dukke opp noe i etterkant, da har vi bare en å forholde oss til. Samtidig sitter de med ansvaret for koordineringen og logistikken, sier Lilleengen. 

- Ved utforming av baderom etter den enkeltes ønske viser også AF Gruppen fleksibilitet og forståelse for at folk har ulike ønsker, sier Lilleengen. Rørtrekkingen ble utført av TT-teknikk, se egen sak.