- I skrivende stund har vi skrevet ca. 50 lærekontrakter og det er vi forholdsvis tilfredse med, opplyser Morten Husa ved opplæringskontoret for rørleggerfaget på Vestlandet til www.vvforum.no.

Etter finanskrisen har man på Vestlandet ligget på 62 til 75 nye kontrakter hvert år. Målsettingen er å tegne ca. 60 kontrakter når året er omme. Det er en nedgang på ca. 15 fra i fjor.

Samarbeider godt med NAV
- Bedriftene får dekket behovet sitt, selv om vi må rekruttere fra andre enn VG2KEM. VG2 leverer normalt ca. 20 nye lærlinger i året og vi må derfor hente flesteparten fra VG 1. PÅ den måten «spiser» litt av vår egen rekruttering, sier Husa.
NAV har blitt en solid samarbeidspartner for opplæringskontoret på Vestlandet. NAV bidrar nå med ca. 10 prosent av de nye lærlingene som kommer hvert år.

Rekrutteringen
- Bedriftenes behov for lærlinger er fortsatt noe mindre enn det ideelt burde ha vært?

- Ja, det stemmer. Antall ungdommer som er ønsker seg læreplass er større enn bedriftene har behov for, men det er stort sett kun «voksne» ungdommer uten relevant skolebakgrunn som ikke får tilbud.

- Hvordan drivere dere på Vestlandet rekrutteringen?
- Vår rekruttering og markedsføring foregår i stor grad gjennom utdanningsmesser, skolebesøk, utplassering i bedrift og andre yrkesveiledningsprosjekter. Vi driver ingen annonsering eller reklamekampanjer. Vi har også et godt samarbeid med de største videregående skolene, sier Morten Husa.

Får jobb
En av bedriftene på Vestlandet, Bergensfirmaet Chr. M. Vestrheim er blant de som tar inn lærlinger. I år har Chr. M. Vestrheim seks unge på lærlingkontrakt.
- Vi mener at det er riktig og nødvendig for bransjen at vi tar inn såpass mange lærlinger. Behovet for nyrekruttering er der og ved å forme de unge får vi medarbeiderne, slik vi vil ha dem. Faglige flinke og pliktoppfyllende, opplyser daglig leder hos Chr M. Vestrheim, Thomas Jørs til www.vvsforum.no

- Får mange av lærlingene fast jobb hos dere?
- De varierer litt, men de aller fleste får fast ansettelse etter at læretiden er over, sier daglig leder hos Chr. M. Vestrheim, Thomas Jørs.