Vannsmakingen foregår på samme måte som vinsmaking, og dommerne er et panel bestående av redaktører og journalister fra reisemagasiner verden over, og utvalget er foretatt av arrangøren Travel Berkeley Springs.

I fjor kom panelet frem til at den canadiske byen Greenwood, i British Columbia hadde verdens beste drikkevann, direkte fra springen.

Vannsmakingen foregår i Vest-Virginia, et tradisjonsrikt spahotell i en liten småby som heter Bath og ofte kalt Berkeley Springs som er navner på byens postkontor.

Det er USA som vanligvis dominerer med flest deltakere, men det er i løpet av de 23 årene vannsmakingen har foregått i et historisk spa i Bath, vært deltagere fra 45 land. I år er blant annet Bosnia, Japan, Canada, Sør-Korea, Chile, Georgia og Thailand med for å vise verden hvilken høy kvalitet de har på drikkevannet i storbyene sine.

Allerede i går, torsdag var deltakerne på plass, og i løpet av fredagen er det seminarer og konferanser, før spenningen stiger utover lørdag og det endelige resultatet blir offentliggjort. Temaene på konferansene er blant annet friskt vann i et globalt perspektiv, positive helsevirkninger ved rent vann og utfordringer for industrien som produserer vann på flasker.

I tillegg til konkurransen om beste vann i verden fra springen, leverer også de ulike deltakerne forskjellig flaskevann som er representativt for sitt land eller by. Over 600 forskjellige merker av vann på flasker skal testes i løpet av lørdagen.

Når vannsmakingen av disse 600 merkene er over, står det store mengder deilig vann igjen, og på et gitt signal er det fritt frem for publikum til å storme frem og gripe begjærlig alt det flaskevannet de kan bære. Dette opptrinnet blir kalt verdens mest berømte og største ”water rush”.

- Det tar oss 9 timer å sette opp alle flaskene, og det tar kun 10 minutter så er alt borte, sier Jeanne Mozier som er en av grunnleggerne av Berkeley Springs International Water Tasting.

Det er en kjent sak at produsentene av drikkevann ser et betydelig økt salg etter at de har gjort det bra i løpet av denne vannsmakingen.

Byen Bath er for øvrig kjent for å ha et utendørs badekar bygget for USAs første president, George Washington. Dette badekaret er fra 1748 da Washington var 16 år gammel.

Les om vannsmakingen, og hvilke by som i år blir ansett å ha det beste springvannet blir lagt ut på nettsiden til Berkeley Springs International Water Tasting.

Se også innslag fra vannsmakingen i 2012 på Youtube.


George Washingtons utendørs badekar er fortsatt på plass i den lille byen Bath som også kalles Berkeley Springs, i Vest-Virginia.