-Det er forståelig og for så vidt riktig å ha fokus på byggeforskriftene, men samtidig føler jeg at passivhusbegrepet- og diskusjonen ofte blir for snever, sier arkitekt  i Code Arkitektur, Henning Kaland til www.vvsforum.no

Henning Kaland mener at for ensidig fokus når det gjelder passivhuskrav kan hindre de gode løsningene.

- Vi må være mer fleksible og i noen tilfeller kanskje tenke annerledes enn vi gjør i dag, sier Kaland.

Code Arkitektur har i 10-15 år jobbet med å senke energibruken i både næringsbygg og boliger. Utgangspunktet for all tenkning er bærekraft og miljø, men samtidig er Henning Kalland åpen på at det ikke er sikkert at dagens krav fører til at de blir de beste byggene verken når det gjelder levetid eller det å oppholde seg i byggene.

- Vi må tenke helhetlig og ta med både inneklima, miljø og energi. Ofte trykker man på kalkulatoren i jakt etter de laveste tallverdiene uten å se utenfor boksen og søke etter  helhetlige løsninger. Kravene kan lett bli for rigide og hindre oss å finne de optimale løsningene.
Henning Kaland er opptatt av materialvalg og påpeker at sunne materialer er viktig for å få et velfungerende bygg.

- Jeg tror det kan være fornuftig å se nærmere på hybride løsninger. Dagens bruk av isolasjon i tak og vegger, samt at vinduer ikke skal kunne åpnes, er jeg usikker på som gode løsninger på sikt. Hvis ventilasjonsanlegget stopper opp vil det raskt føre til dårlig luft i bygget, og vi vet at de siste centimeterne med isolasjon har liten eller ingen verdi. Det er ofte slik at den enkleste veien til målet ikke alltid er den riktige, påpeker arkitekt Kaland.

Code Arkitektur har altså levert flere bygg med passivhusnivå. Ett av dem er Fjell Barnehage i Drammen. Barnehagen er bygd i massivtre og er en robust, bærekraftig barnehage med jordvarme fra energibrønner. Henning Kalland er fornøyd med resultatet.

- Vi stod overfor mye nybrottsarbeid med barnehagen i Drammen og det var en krevende prosess, men takket være godt samarbeid med entreprenør og byggherre ble bygget bra. Dette viser at det nytter å skape gode prosesser og et godt sluttresultat, men vi bør altså ikke tenke for ensidig kun på energieffektivitet. Det er flere veier til mål, hevder Henning Kaland.