Fagsjef Espen Aronsen hos entreprenørbedriften GK forteller at gårdeierne ofte refererer til spørsmål fra leietakerne om bygningens CO2-avtrykk, om det er miljømerket og andre energirelaterte spørsmål.
– Da blir det lettere for gårdeierne å få med seg leietakerne på å finansiere energieffektiviseringstiltak. Også tiltak som Grønne Leiekontrakter bidrar til dette.
Aronsen forteller at Enova-støtte også brukes eksternt for å promotere byggets energieffektivitet. – En Enova-krone er i denne sammenhengen mer verdt enn en alminnelig krone. Enova-støtten brukes ofte som et uformelt kvalitetsstempel på at bygget er miljøvennlig.
I følge GK kan en gjennomgang av tekniske installasjoner gi mye energisparing.
GK, som leverer både elektro-, rør- og ventilasjonstjenester, går ofte inn og analyserer bygningene for gårdeierne. Aronsen, som jobber i Inneklima-avdelingen, forteller at de ofte finner et energisparepotensial på 20–40 prosent, til og med i helt nye bygninger.
– Ofte dreier det seg da om at bygget er godt nok i seg selv, men utstyret og systemene er feil innstilt.
Han forteller at de tilbyr gårdeierne EPC-kontrakter som garanterer en viss energibesparelse, så kan han/hun vurdere det opp mot investeringen.
Bommer GK på vurderingen, tar de den delen av energiregningen som overstiger garantimålet. Dersom de gjør det enda bedre enn garantien, deler de på gevinsten med kunden.
- Vi merker at leietakere er mer miljøbevisste og påvirker gårdeierne, sier daglig leder Håkon Norvald Jacobsen hos installatøren Smart Elektro, i en annen artikkel på ITBaktuelt i dag.
I går skrev ITBaktuelt at Jørgen Festervoll i ADAPT Consulting sa at byggebransjen må bli flinkere til å fortelle om mulighetene for energieffektivisering, og fagsjef Vigdis Sværen uttalte at både NELFO og IEE merker økt interesse for energisparing, men at bransjen må bli flinkere til å selge inn løsningene.