Helseforetakene har fire BIM-prosjekter av litt ulik størrelse som skal gjennomføres i totalentreprise, og vi så i fjor høst at vi måtte starte arbeidet med å få etablert kravene til FDV tilpasset BIM, sier prosjektleder Inge Aarseth ved Plan- og utbyggingsenheten for SiV og PiV.
Gruppen som har arbeidet med dette har bestått av Brynjulf Skjulsvik, tidligere Proteknologi - nå del av Norconsult, Lars Chr. Christensen, MultiBIM, og Inge Aarseth.
Sykehuset i Vestfold definerte allerede i 2007 at man skulle gjennomføre de neste byggeprosjektene med bruk av ÅpenBIM. BIM-satsningen fikk et skikkelig løft først i 2009, da Byggetrinn 7.1 ved SiV ble brukt som case under BuildHospitalLive2009, i forbindelse med den Internasjonale buildingSMART konferansen under Bygg Reis Deg 2009.
SiV og PiV har fire BIM-prosjekter som er i gang (kunngjøres i løpet av våren 2011):
- PiV: Samlokalisering av Vestfoldklinikken (Skjerve, Nøtterøy). BIM-prosjekt fra og med forprosjektfasen, og står nå foran oppstart på detaljprosjektfasen.
- PiV: Tilbygg og ombygging av Nordre Vestfold Distriktspsykiatriske Senter (Linde, Nøtterøy). BIM-prosjekt fra og med forprosjektfasen, og står nå foran oppstart på detaljprosjektfasen.
- PiV: Tilbygg Alderspsykiatri (Granli, Tønsberg). BIM-prosjekt fra og med forprosjektfasen, og står nå foran oppstart på detaljprosjektfasen.
- SiV: Ny helikopterplass på nytt parkeringshus (Tønsberg). BIM-prosjekt fra et stykke ut i konseptfasen.
For å komme raskt i mål hentet vi to av de mest sentrale personene innenfor de respektive fagene FDV og BIM, og lot dem jobbe tett sammen med oss - for å utarbeide et første utkast til FDV-krav, sier Prosjektdirektør Arnold Arnesen som leder Plan- og utbyggingsenheten for SiV og PiV.
Arbeidsgruppen har sett på hvilke FDV-programmer som er benyttet, hvordan overføringen av dokumentasjon har skjedd i praksis og hvilken informasjon som er nødvendig i FDV-sammenheng. Gruppen ser at det ligger store potensialer for kvalitetsforbedring av dokumentasjonen ved å utnytte BIM fullt ut. Ved å bruke de BIM-programmer som et i bruk (Revit, ArchiCAD, MagiCAD, etc) på best mulig måte, kan informasjonen struktureres tidlig, og det blir klart hvilken informasjon som må suppleres over tid. Dette kan gjøres ved at byggherren setter krav til hvilken informasjon (egenskapssett/PropertySet) som skal etableres ved alle objekter som skal benyttes i et BIM-prosjekt.
SiV har et ønske om å benytte COBIE2-regnearket (Excel-format) som grensesnitt mellom ulike systemer, basert på den utviklingen som har skjedd innenfor buildingSMART i USA og Europa. Vi legger opp til at informasjon som ikke blir direkte generert i 3D-BIMen skal utveksles ved bruk av COBIE2-formatet som grensesnittet mellom de ulike programmene, sier Inge Aarseth. Dette er vist i etterfølgende figur.
Vi ønsker at Byggherreforum tar opp krav til FDV-dokumentasjon som en av de sakene som bør prioriteres, da dette kan gi raske gevinster til driften av byggene – hvor de største kostnadene ligger, sier Prosjektsjef Birger Stamsø i Helse Sør-Øst og Inge Aarseth – som begge er med i buildingSMART Norge sitt Byggherreforum.
Kilde: Buildingsmart.no