– Vi er konkurrenter. Vi kan ikke pålegge oss selv et mandat som går på tvers av firmainteressene, sier prosjektdirektør Kaare Kleven fra Sweco.

Til sammen har de seks 80 prosent av rådgivermarkedet i Norge, nå skal både programvareleverandører, byggherrer og andre samarbeidspartnere få merke at BIM-guttene er klare til handling.

– Vi kjøper programvare for millioner av kroner hvert år. Likevel når vi ikke frem til beslutningstakerne, sier Thor Ørjan Holt fra Multiconsult.

Det er også et problem for leverandørene når forskjellige brukere vil ha forskjellige løsninger. Nå vil de seks ringe hverandre i stedet for å ringe support. De oppretter arbeidsgrupper for de forskjellige programmene, og deler både ønsker, forslag og problemer. Det skal føre til entydige og samkjørte krav til hvordan de vil har programvaren. Kravet til full åpenhet er absolutt og de forventer gjennomslag. Leverandørene har allerede merket seg at noe er på gang.

– De har ringt alle sammen for å fortelle hvor flinke de er, bekrefter de seks.

– Vi ser en fare i hvordan bruken og forståelsen av BIM spriker i byggenæringen. Hvis våre kunder stiller helt forskjellige krav til oss, blir det en uutholdelig situasjon som vil begrense konkurransen, sier Jo Ulltviet-Moe fra Asplan Viak.

Les hele artikkelen på tu.no