I handlingsplanen Bygg for fremtiden antar regjeringen at 80 prosent av dagens bygg skal kunne benyttes i 2050. Urealistisk ambisjon, mener RIF. Myndighetene må ha en helhetlig strategi på området, skriver FDV.no.

Bakgrunnen for RIFs påstand er de foreløpige resultatene fra RIF- rapporten State of the Nation, som skal legges frem under Byggedagene i mars.

Fra 2008 finnes blant annet en rapport om vedlikehold i kommunesektoren som Multiconsult og PwC utarbeidet for KS. Den viser et akutt oppgraderingsbehov for kommunale bygningsmasse er 60 milliarder kroner.

RIF mener utfordringene i forhold til de enorme vedlikeholdsoppgavene bør ses i sammenheng med hvordan den offentlige støtten fordeles.

De mener at det nå er behov for et helt nytt grep rundt kommunal eiendomsforvaltning.

Et grep som gir kommunene mulighet til å vedlikeholde og utvikle egen bygningsmasse på en mer hensiktsmessig måte. RIF foreslår at departementet, i samarbeid med kommunene, utarbeider en overordnet plan for vedlikehold og energieffektivisering for hele den kommunale bygningsmassen.

– Vi håper departementet ser muligheten med en slik plan og at vi alle ser at vi har en stor utfordring foran oss. Vi trenger en strategi for vedlikehold og energieffektivisering av kommunal bygningsmasse. Det hjelper ikke bare med mer penger, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Les artikkelen på FDV.no

Les også RIF utfordrer kommunalministeren