Dette bekymrer BNL - Byggenæringens landsforening.
Jørgen Leegaard, direktør for kompetanse i BNL viser til den siste tids utvikling på arbeidsmarkedet og oppslag i media. Ut fra dette kan man forstå at noen blir usikre og velger vekk bygg og anlegg. Men det mer uheldig at søkningen til videregående opplæring påvirkes så mye av konjunktursvingningene.
Han påpeker at de ungdommene som starter på et yrkesfaglig opplæringsløp til høsten, er ikke ferdige før om fire år. Innen den tid tilsier all erfaring at markedet vil ha snudd igjen.
Han oppfordrer både ungdom, foresatte og skolerådgivere til å tenke langsiktig når det gjelder valg av utdanning.
- Byggenæringen er fortsatt et godt karrierevalg for arbeidsvillig ungdom, sier Leegaard.
– Oppgavene står i kø, og byggenæringen vil trenge folk til å planlegge, utføre og lede arbeidet, sier BNLs næringspolitiske direktør, Audun Lågøyr.
– Vi trenger både fagarbeidere, fagteknikere og ingeniører, sier han og viser til de mange uløste oppgavene innen bygg, anlegg og offentlig vedlikehold. Dette bør gjøre byggenæringen til en attraktiv næring for unge utdanningssøkende, sier Lågøyr.
- For å sikre tilgang på kompetent arbeidskraft framover, er det svært viktig at bedriftene fortsetter å ta inn lærlinger og nyutdannede ingeniører. Det har kommet signaler, særlig fra større bedrifter i næringen, om at mange gjør sitt beste for å opprettholde et høyest mulig inntak av lærlinger og nyutdannede.
- Dette sender viktige signaler til ungdom som skal velge utdanning – og det vil gi bedriftene et konkurransefortrinn når konjunkturene snur og hjulene ruller i gang igjen, sier Leegaard i BNL.