Om man lar reven passe hønene, bukken passe havresekken eller utførende entreprenør kontrollere sitt eget arbeid, går det like galt. Men noen høner eller en sekk havre er ubetydelige kostnader sammenlignet med byggefeil for over fire milliarder kroner i året. Kanskje byggherrene ville tjent på å kjøpe en gård hvor verstingene i byggebransjen heller kan drive med høner og geiter?
”Vi vil ha kontroll” har vært et tilbakevendende tema på mange av Stiftelsens Veksts arrangementer, både Energi- og miljøkonferansen og innemiljøkonferansen. Det har lenge vært bred enighet om at egenkontroll er verdt like mye som ingen kontroll.
Deltakerne i paneldebatten som avsluttet Energi- og miljøkonferansen 2008: Lars Fillip Kolbu, Glava AS; Tormod Dahl, Spesialprodukter Sør; Trond Thorgeir Harsem, Norconsult; Lak Norang, Selvaag Forvaltning; Knut Myhrer, hovedverneombud for Osloskolen; Frode Olav Gjerstad, Enova og Finn Drangsholt, Høgskolen i Oslo.
Årets konferanse var den 14. på rad og samlet mer enn 100 deltakere. Kravet om tredjepartskontroll var bare ett av flere som har vært uttalt tidligere. Dette kom avdelingsdirektør Turid Helle i Enova inn på i sitt foredrag om myndighetenes satsning på energieffektivisering: ”Det er påfallende at tilgjengelige teknologier ikke blir tatt i bruk og at lønnsomme prosjekter ikke igangsettes.” Avdelingsdirektør Helle fremhevet viktigheten av å spare på energien og minnet om at ”den viktigste kilowattimen er den du ikke bruker”.
Seksjonsleder Sigurd Hoelsbrekken i Statens bygningstekniske etat orienterte om forskjellige sider ved de nye forskriftene, og om arbeidet som pågår med å fornye hele området tekniske forskrifter. Han opplyste bl.a. at det vil komme nye krav om universell utforming.
Seksjonssjef Birger Bergesen i Norges vassdrags- og energidirektorat har arbeidet med planene om energimerking av bygg i flere år. Han kalte det selv en ”neverending story”, som nå omsider er kommet så langt at en odelstingsproposisjon som hjemler ordningen er til interdepartemental behandling.
Bergesen opplyste at ordningen med selvangivelse for huseierne kunne bli problematisk, for ”tante Agate er ikke bare kunnskapsløs, hun er også uvillig. Blant de tingene som må på plass er dataprogrammet som skal brukes til vurderingen av energiklasse.
Knut Myhrer, hovedverneombud i Osloskolen er alltid et friskt innslag både på Energi- og miljøkonferansen og på innemiljøkonferansen som går om våren. Mens andre snakker om teknikk og kilowattimer, går Myhrer alltid rett løs på det som er viktigst: menneskene som skal arbeide i bygningene. I hans tilfelle er det skolebarn og lærere, og de har liten grunn til å være fornøyd, mener Myhrer. Det dreier seg ikke bare om det nå så berømte bygningsmessige forfallet, men om innemiljøfaktorer som ventilasjon og dagslys: Forskriftene fratar barna dagslysutsikt, de er flyttet inn i en bunker, og det skyldes de nye byggeforskriftene.
Konferansen hadde også en lang rekke foredragsholdere fra forskjellige fagmiljøer og leverandører. VVS-forum vil komme tilbake til disse.