– Dette kan vi ikke være bekjent av. Med trang kommuneøkonomi og krav om klima- og energiplan i alle kommuner, skulle en tro det manet til innsats. Men det ser ikke ut til å være nok i vår sektor, sier prosjektleder for Norsk Vanns Energiprosjekt, Ketil Kjenseth til Kommunal Rapport.
I august i år foretok Norsk Vann en spørreundersøkelse blant vann- og avløpssjefer i Kommune-Norge.
Undersøkelsen viser at bare 3 prosent av norske kommuner har gjort en enøkanalyse av vann- og avløpssektoren i sin egen kommune. Bare 7 prosent av kommunene har søkt Enova om tilskudd til enøktiltak innen vann og avløp.
– Potensialet for energisparing i vann- og avløpssektoren er stort. Bare i den kommunalt eide delen av vann- og avløpssektoren er energiforbruket på over 1 TWh årlig. Hvis vi greier å spare 20 prosent av dette, så utgjør det 200 GWh og over 150 millioner kroner. En skulle tro dette er interessant for slunkne kommunekasser, sier Kjenseth.
– Hvis de nå gjør jobben med først å redusere energiforbruket, så er neste fase å ta i bruk alle mulige kilder til å produsere mer energi til eget forbruk.
- Økt utnyttelse av slam til å produsere biogass, mer bruk av spillvarme til varmepumper, utbygging av mikro- og minikraftverk og bruk av ny pumpeteknologi hvor trykkreduksjonspumper kan produsere strøm har et kjent potensial på over 500 GWh, sier Kjenseth.
Norsk Vann er eid av norske kommuner og organiserer kommunale og private vann- og avløpsverk.
Les hele artikkelen på Kommunal Rapport