61 prosent utsetter energimerkingen til de skal selge eller leie ut, ifølge undersøkelsen, som er utført av YouGov for Norges TakseringsForbund (NTF).
Fire prosent svarer at de vil energimerke med det første, mens 35 prosent ikke har noen planer om dette. Drøyt halvparten av de spurte var heller ikke kjent med reglene om energimerking.
– Påbudet om at boliger over 50 kvadratmeter må ha energiattest før de selges eller leies ut ble innført i fjor, så det er ikke rart at bevisstgjøringen tar litt tid. Tallene vil øke i samme takt som boliger blir omsatt eller utleid, sier fagsjef Svein Hole i NTF.
Senior kommunikasjonsrådgiver Hilde Totland Harket i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), synes undersøkelsen tegner et positivt bilde av utviklingen.
– At nærmere halvparten av husstandene er klar over den nokså nye regelen er veldig bra. Andelen som oppgir å ha energimerket allerede stemmer godt med tallene vi har i vår egen energimerkedatabase, sier Harket Totland.
NVE er ansvarlig for ordningen, og anbefaler at folk tenker på å energimerke i god tid, selv om et salg ikke er umiddelbart forestående. Da kan man gjennomføre de tiltakene energiattesten anbefaler og kanskje hoppe opp en karakter på skalaen.
– Hensikten er å motivere boligeierne til å strekke seg litt ekstra ved å gjennomføre enkle tiltak. I tillegg håper vi oppmerksomheten om energiøkonomisering bidrar til at flere reduserer sin faktiske energibruk gjennom holdninger og gode rutiner, sier Harket Totland.
Eier er ansvarlig for at det foreligger en energiattest før salg eller utleie. Energimerket består av en karakter som viser hvilken energistandard boligen har, og en oppvarmingskarakter som viser i hvilken grad boligen kan varmes opp uten bruk av fossilt brensel eller elektrisitet.
– Energimerket skal inngå i markedsføringen av boliger som legges ut for salg. Etter hvert vil nok også energikarakteren påvirke markedsprisen i betydelig høyere grad enn i dag. Et hopp oppover på skalaen kan komme til å øke boligverdien vesentlig, sier Svein Hole i NTF.