Det har nå vært en sterk nedgang i sykefraværet to kvartaler etter hverandre. Bygg og anlegg viser størst nedgang, 18,3 prosent.
Det totale sykefraværet er på 6,3 prosent, en nedgang på til sammen 10,7 prosent. I følge tall fra SSB gikk det egenmeldte sykefraværet opp med 2 prosent og utgjør 0,8 prosent av det totale sykefraværet.
Stor nedgang i bygg og anlegg
I næringer som er dominert av privat sektor har sykefraværet gått mest ned. Bygg- og anleggsbransjen har hatt den største nedgangen i sykefraværet på 18,3 prosent. Deretter følger informasjon og kommunikasjon med en reduksjon på 17,3 prosent og jordbruk, skogbruk og fiske med en nedgang på 15,3 prosent. Helse og sosiale tjenester har det klart høyeste sykefraværet på 7,7 prosent, mens bergverksdrift og utvinning har det laveste med 3,2 prosent.
Psykiske ledelser
Angst og depresjoner er blant de hyppigste årsakene til langtidsfravær. Hver femte tapte dagsverk skyldes en psykisk lidelse.
Flere med gradert sykemelding
Nesten en av fire av de sykmeldte er nå delvis sykemeldt. Andelen med gradert sykemeldinger gikk opp fra 21 prosent i 2. kvartal 2009 til 23 prosent 2. kvartal 2010.
Fylke
Alle fylkene hadde nedgang i sykefraværet fra 2. kvartal 2009 til 2. kvartal 2010. Sykefraværet gikk mest ned i Telemark og Oppland med henholdsvis 16 prosent og 14,1 prosent. Det er relativt store fylkesvise forskjeller i sykefraværet. Det er høyest i Finnmark med 7,2 prosent og lavest i Rogaland med 4,4 prosent.
IA-avtale
Sykefraværet er nå gått ned 12,3 prosent siden inngåelsen av IA-avtalen i 2001. Et av målene i IA-avtalen er å redusere sykefraværet med 20 prosent. Oslo er det fylket som ligger nærmest måloppnåelsen med en nedgang på 19 prosent, mens Nord-Trøndelag har den minste nedgangen med 1,5 prosent.
Kilde: Norsk teknologi