For bygninger utenfor fjernvarmeområde vil man da i praksis ha valget mellom varmepumpe og bioenergi.
Trenger mer kunnskap om fornybare energiløsninger

Rådgivere og entreprenører som har kompetanse på fornybare energiløsninger i bygninger vil være svært etterspurt i markedet når den nye forskriften om kort tid trer i kraft. På samme tid er det en stor del av den eksisterende bygningsmassen som har gamle oljefyringsanlegg som skal byttes ut med en fornybar energiløsning.

- Det blir en utfordring for alle aktører som er involvert i byggeprosjekter å tilpasse seg nye krav til både tetthet, ventilasjon og varme-/kjøleløsninger, sier Bård Baardsen daglig leder i Norsk Varmepumpeforening(NOVAP).

Samtidig er det riktig å innføre nye og strengere krav når vi vet at de bygningene som bygges i dag har lang levetid, og de kravene som stilles i stor grad forutsetter at man tar i bruk velprøvd og moden teknologi.

Stor t ønske om mer kompetanse
Enova gjennomførte i 2007 en kompetansekartlegging innen varmesystemer i bygninger som ble publisert i januar 2008. Denne rapporten påviste at det alt for ofte gjøres feil ved planlegging, prosjektering og bygging av energisentraler med vannbåren varme.

- NOVAP opplever samtidig at rådgivere er svært motivert til å tilegne seg ny kompetanse på dette området når de får tilbud om å delta på ulike kurs og konferanser, kan Baardsen fortelle. Vårt viktigste bidrag til økt kompetanse hos rådgivere er et 2-dagers kurs i ”Optimal prosjektering av større varmepumpeanlegg” hvor vi legger vekt på å gi deltakerne en helhetsforståelse av hvordan varmesystemet med varmepumpe fungerer. Samme dag som nye energikrav ble offentliggjort av kommunaldepartementet var det flere rådgivere som meldte seg på dette kurset.