Landsverneplanene gir en samlet oversikt over kulturminner og kulturmiljø innenfor de enkelte statlige sektorene, sett på bakgrunn av historia til hver enkelt sektor. Formålet er at eiendommene skal vernes for ettertiden. Bygningene er nå tilgjengelige på nett med bilder, bygningshistorie og beskrivelserr, og alle kan lett finne frem til eiendommer i nærområdet sitt.
Statsbygg har utarbeidet verneplanene i nært samarbeid med de ansvarlige departementene og Riksantikvaren. Det gjenstår for Riksantikvaren å gi en endelig godkjenning, men eiendommene skal allerede nå behandles som fredeta.
KDs landsverneplan er av de største landsverneplanene og inneholder 293 bygg. Statsbygg forvaltar 105 av disse. Noen av de mest kjente er hovedbygningen på Volda lærarhøgskule, Villa Grande på Bygdøy og Skådalen kompetansesenter i Oslo. Felles for alle er at de forteller en viktig og spennende utdannings- og arkitekturhistorie.
Justis- og politidepartementets plan inneholder 156 fengsler, politihus, tinghus og sivilforsvarsanlegg. Statsbygg forvaltar 121 av desse. Nokre av de mer kjene bygningene er Bergskrivergården på Røros, Nyrud politistasjon i Finnmark, Høgsteretts hus i Oslo, Bergen tinghus, Kriminalasylet i Trondheim og Bastøy fengsel.
Statsbygg har også ferdigstilt en landsverneplan på oppdrag frå Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD). Planen ble levert BLD i juni, og skal vidare til Riksantikvaren for endelig behandling der. Planen inneholder 24 bygningar, og Statsbygg forvaltar alle. Denne planen blir lagt ut på Internett når den er ferdig behandlet i BLD.
Statsbygg holder på med å utarbeide landsverneplanen for bygninger under Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.