Det svar vi da fikk var at endringene var så omfattende at man da måtte gjennomføre en mer detaljert konsekvensutredning, sier Mats Eriksson daglig leder i VKE.

Forslag om endringer/presiseringer av deler av TEK10, bl.a. § 13-2 har nå vart sendt på høring. Bakgrunnen er at krav til ventilasjon av boligbygg etter § 13-2 har blitt forstått slik at det er tilstrekkelig å tilføre 1,2 m3 pr time og m2 gulvareal i oppholdsrom når bygget/rommet benyttes, og 0,7 m3 pr time og m2 gulvareal i de tider av døgnet rommet ikke benyttes. Etter dette vil gjennomsnittlig luftmengder i boligbygg over døgnet kunne være under 1,0 m3 pr time og m2 gulvareal.

Selv med de presiseringer som nå er innarbeidet mener VKE (Foreningen for Ventilasjon Kulde og Energi) at dette er alt for dårlig.
- Jeg etterlyser en mer seriøs diskusjon med myndighetene, og mens vi venter på nye forskrifter som vi forventer vil foreligge i 2012, ønsker vi at myndighetene kan høre på våre innspill og høyne minimumstallene der det er nødvendig. KRD`s forslag som sier at det er nok å tilføre 1,2 m3 pr time og m2 gulvareal i oppholdsrom når bygget/rommet benyttes, er alt for dårlig. Ny kunnskap, bl.a. om Heksesot, og en rask utvikling i retning av Passivhusstandard på alt flere bygninger tilsier at forskriftskravet til ventilasjon bør ligge på minimum 1,6 m3 pr.time, påpeker en frustrert Mats Eriksen.
- Det er flere forhold her, og det første som jeg mener snart burde synke inn hos myndighetene er at de gamle minimumstallene gjelder for gamle,utette bygg med betydelig ukontrollert ventilasjon. Videre må man skille på kravene i forhold til hvordan boligen er i bruk.

Yrkesbygg og publikumsbygg
Når det gjelder yrkesbygg og publikumsbygg legger TEK 10 opp til en mer hensiktsmessig fremgangsmåte, der man tar hensyn til tre viktige forhold i utregningen av riktige luftmengder:
- Personbelastning i rommet. Hvor mange mennesker som faktisk er tilstede
- Bygningsmaterialer. Dårlige materialer krever mer luft enn gode materialer
- Type prosesser i rommene . Kopimaskiner/ printere osv.

Er det for eksempel bygninger som inneholder frisørsalonger , krever det selvfølgelig enda mer lufttilgang på grunn av prosessene i salongen. Det er viktig å vurdere alle parameterne, og samlet sett er det som bestemmer riktig luftmengde.

- Vi mener at kravene i TEK 10 ikke er forandret i forhold til TEK 07. Hovedrevisjonen ble foretatt i 2007, og i TEK 10 er det ikke gjort noen endringer i forhold til kravspesifikasjoner, det er kun gjort layoutsmessige og oppbyggingsmessige endringer av dokumentene, sier Mats Eriksson.

- Derfor forventer vi at i neste hovedrevisjon ( Ny TEK ) som vi håper kommer i 2012, vil de nye kravspesifikasjonene i forhold til riktige luftmengder og luftvekslinger være på plass for å tilfredsstille behovene til god inneluft.