– Byggebransjen stiller stadig større krav til energieffektivitet og effektiv montering, og det er krav vi har svart på med EcoCooler, et helt nytt kjøleaggregat som har frekvensomformere for trinnløs regulering av kjøleeffekten. Blant fordelene med denne løsningen er lav installasjonskostnad, lave drifts- og vedlikeholdskostnader, ingen installasjon utendørs, trinnløs regulering av temperaturen og konstant tillufttemperatur.

Vi er på første del av Norams Mini Road Trip ombord på Danskebåten. Der er samlet 20 fagfolk som skal til Växjö for å se sannheten og lyset, og ikke minst kjenne deilig frisk luft, hos IV Prtodukt AB.

Men hva får et norsk selskap med fire ansatte til å snakke med store bokstaver om sine fremtidsvyer for det norske markedet? Svaret er: En svensk markedsleder.

Noram Produkter AS representerer den svenske aggregatprodusenten IV Produkt AB. IV er fremdeles et lite kjent varemerke i Norge, men for konkurrentene i Sverige er det blitt en sur del av virkeligheten. I fjerde kvartal 2010 gikk IV forbi alle konkurrentene og ble Sveriges største aggregatprodusent. Det har neppe gått ubemerket hen hos Fläkt Woods, Systemair, Swegon og de andre store.

Men foreløpig gir ikke tallene grunn til bekymring for Norams konkurrenter i Norge. Noram omsatte i 2010 for 23 millioner kroner, og optimistiske budsjetter sier at det skal øke til 50 millioner i 2015. Til sammenligning solgte Novema for 148 millioner i 2009. Men IV ser ut til å ”holde koken”, for første halvår 2011 ble det beste i selskapets historie, med et salg på 200 millioner kroner. Omsetningen i 2010 var 360 millioner kroner. IV Produkt beskjeftiger cirka 210 mennesker.

– Et produkt som sikrer oss mange salg er Envistar Flex, opplyser Dybsjord. Den kan leveres i 14 størrelser, slik at kunden får et aggregat av nøyaktig riktig størrelse. Det kompliserer produksjonen, men kundene verdsetter det.

– Målet for Noram Produkter AS og IV Produkt AB er å utvikle og levere markedets mest energieffektive luftbehandlingsprodukter, sier eksportsjef Manuel Swärd i IV Produkt AB. – IV eies av IV Produkt Holding AB og er en privateid familiebedrift. Vi har økonomisk styrke til å ekspanderer med egne midler, og det gir oss frihet.

–Den friheten bruker vi fullt ut når det gjelder innkjøp, forteller Swärd. – Vi kjøper det beste av motorer og vifter og annet. Og det beste må vi ha, for siden 1992 har det vært selskapets politikk å satse på livsløpskostnader. Vi er konsentrert om aggregater, som finnes fra cirka 400 kubikkmeter i timen til monsteraggregater som klarer opptil 400.000 kubikkmeter i timen. Det vi legger inn av automatikk koster en tredjedel av hva entreprenøren ellers måtte betale.

Noram har hovedkontor i Sandefjord og salgskontor på Grini i Bærum.