I en pressemelding skriver Ochsner at med “Toppump” utvider Ochsner sin serie GWP varmepumper med stor ytelse – med en luft/vann splittvarmepumpe. Med effekter opp til 300 kW er luft/vann varmepumpe – teknologien kommet opp i nye dimensjoner. Den nye varmepumpemodellen gjør det mulig å varme opp og kjøle ned store bygninger ved bruk av omgivelsesluft økonomisk.

I følge direktøren og varmepumpeutvikleren, diplomingeniør Karl Ochsner er utviklingen av Ochsner Toppump en reaksjon på den stigende etterspørsel ved sanering av bygg og modernisering av varmesentraler både for bolig, nærings- og industribygg. Utnyttelse av energi fra luft er interessant overalt, hvor energi fra energibrønner, grunnvann, sjø eller tilsvarende ikke er teknisk mulig eller økonomisk forsvarlig.

Varmepumpen Toppump fra Ochsner er ett splittanlegg. Selve varmepumpen oppstilles i bygningen og fordamperen blir installert ute, for eksempel i nærheten av avkastluften til ventilasjonsanlegget. Den bygningsmessige innsats og plassbehov er relativ liten ved splittsystemer.

Målene på innedelen til Ochsner Toppump er 1.400 mm h x 2.750 mm b x 1.280 mm. Innedelen er utstyrt med en rørvarmeveksler (kondensator). Ochsner har gode erfaringer med denne type rørvarmeveksler som kan vise til stabil drift og lang levetid.

Til hver varmepumpe brukes to fordampere som blir stilt opp ute. Fordampere er utstyrt med kopper/aluminium – lameller og 4 aksialvifter. Som kompressor brukes skruekompressorer med høyeste virkningsgrad. Splitteknologien har opplevd et teknologifremskritt i de siste par år og den har medført at varmepumpene har blitt ca. 10% mer effektive.

Ochsner har utviklet OVI-teknikken for sine varmepumper (Ochsner Vapour Injection) som gir en høyere effektfaktor COP med omkring 10%. Innsatsgrensen av Toppump med 300 KW ligger ved -15°C; varmepumpen leverer turtemperaturer opp til 50°C. Ved drift med lufttemperaturer under 0°C gjennomføres hvis nødvendig avrimningen termodynamisk over en omvendt drift av kjølekretsen.

Avrimningen overvåkes av den elektroniske styring på en økonomisk måte, skriver selskapet i pressemeldingen.

Tabell fra Ochsner. Klikk for større format.