Det er nå vel ett år siden kampanjen ”Sikker vanninstallasjon” ble lansert og Backe gir en vurdering av situasjonen slik den er på området akkurat nå.
- Det finnes flere positive indikasjoner på at ”Sikker Vanninstallasjon” fungerer, men det finnes altså ingen tall. Vi ser imidlertid tegn på at en del tidligere skadeårsaker som skyldes byggefeil, er redusert, så det virker lovende på sikt.
Ingen med samsvarserklæring
Mange bedrifter befinner seg fortsatt i startgropa når det gjelder ”Sikker Vanninstallasjon” og ingen har foreløpig begynt å selge med samsvarserklæring ”Sikker Vann”. Først nå har man fått på plass bransjeregler for Rørhåndboka 2012. I 2011 er bransjereglene tilgjengelige for bedriftene via NRLs hjemmesider, samt i Rørhåndbokas elektroniske utgave.
- Så langt har vi drevet med konseptutvikling, forankring, opplæring, bevisstgjøring og forberedelse av bransje og bedrifter. Jobben går som planlagt og tilbameldingene fra NRL-bedriftene er mange og gode, sier Backe.
Det er nå klart at NRLs styre har besluttet å gjøre bransjereglene til en standard for NRLs medlemsforetak – det vil si at ”sikker vann-konseptet” vil omfatte 670 medlemsforetak i NRL. Bransjereglene er krav som NRL mener alle seriøse foretak skal oppfylle for å imøtekomme krav i TEK 10.
Frosten ødelegger statistikken
- Vi må kunne forvente såpass av seriøse, oppegående rørleggerbedrifter, mener Tor Backe.
- Forsikringsstatistikken for 2010 og 2011 viser en urovekkende negativ utvikling. ”Sikker Vanninstallasjon” har i såte ikke hatt noen innvirkning er det ut til?
- Nei, det er for tidlig og så vet vi at skadetallene er ekstra høye på grunn av frosten. I tillegg har vi en utfordring med å få en forsikringsstatistikk som er presis nok til å vise skadeårsakene godt nok. Dette er forsikringsbransjens statistikk og verktøy, og dermed ikke noe NRL styrer.