Det var fylkesmann Erling Lae som stod for den offisielle åpningen av kompetansenteret til Brødrene Dahl i Larvik. 

Brødrene Dahl har tilrettelagt klimasenteret som en del av sitt nye serviceanlegg, og har bygd kurs- og seminarfasiliteter for 33 personer med auditorium, samt et stort ”showrom” hvor det står montert operative energiprodukter av de nyeste modellene.

Saken fortsetter under bildet.

Bildetekst: Alt energiutstyr BD kan levere, står ferdig montert og operativt i en stor undervisningssal der kursdeltakerne kan studere montering og funksjon under reell drift.

- Da vi bygde vårt nye servicesenter på Ringdalskogen, var det fra starten planlagt også å skulle romme bransjens første kompetansesenter for fornybar energi og nye teknikker for varme og kjøling, sier Nils Dag Ralle som er Brødrene Dahls regionsjef for Buskerud, Vestfold og Telemark og som har vært ansvarlig for utviklingen av dette nye fagsenteret.

- Nå står senteret ferdig med alle tekniske installasjoner, og vi vil kunne tilby våre kunder og samarbeidspartnere ulike kurspakker omkring fornybar energi samtidig som vi åpner senteret for hele bransjen som vil kunne benytte våre lokaler og vårt utstyr for kurs og seminarer i egen regi. Vi tror senteret vil få en fullpakket kursplan ganske raskt.
5 energikilder

Selve bygget er utstyrt med hele 5 ulike energikilder :
• Solfangere
• Varmepumper
• Gasskjeler
• Fjernvarme
• Elektrisitet

Saken fortsetter under bildet.

Bildetekst: 2) Et røntgenbilde av BDs nybygg viser hvordan de ulike energisystemene er tilrettelagt. 5 ulike energikilder står til rådighet – blant annet varmepumper som henter kulde eller varme fra 200 000 m3 fjell via 18 borehull.

Brødrene Dahl skriver videre i sin pressemelding at de har lagt vekt på at den energien som brukes skal være ”kortreist” og bærekraftig. Begrepet ”kortreist” betyr at det skal være kort vei fra der energien produseres til der den blir brukt. Ved anlegget i Larvik er målsettingen at en vesentlig del av energibehovet skal dekkes av solenergi kombinert med akkumulering. Denne hybridteknologien forventes å dekke inntil 50 % av byggets totale energibehov til oppvarming og kjøling. Teknologien i byggets egen Varmetekniske installasjon vil også benyttes til opplæring og kompetanseheving for BD og BDs samarbeidspartnere.

Kompetansesenter for hele bransjen
Alle tekniske installasjoner er tilrettelagt slik at besøkende og kursdeltakere kan se hvordan energiproduksjonen fungerer og hvordan den styres. I tillegg til byggets egne energikilder er det montert komplette varmepumper med distribusjon som vil bli benyttet til opplæring. Energi til varmepumpene hentes fra 18 borehull som går 200 meter ned i grunnfjellet.

Alt utstyr som er brukt i anlegget, er lagerført utstyr som Brødrene Dahl markedsfører og leverer til kundene.

Utfordringer – og store muligheter
– Hele rørbransjen har lenge sett hvordan ny teknologi endrer vårt tradisjonelle rørfag. Nye lover og regler styrer hvordan vi kan utføre håndverket vårt og setter klare rammer for energibruk og ny teknologi. Den nye Plan- og Bygningsloven er et ferskt eksempel som forteller at vår bransje må lære ny teknologi og bruke nye produkter om vi skal ha en fremtid i faget. Dessuten har vi alle kunnet se hvordan klimaet vårt er i ferd med å endre seg. Vi må alle bidra til å bremse den uheldige klimautviklingen ved å ta i bruk nye, bærekraftige energiformer som ikke forurenser og ikke benytter fossile brennstoff, mener Ralle.

- Vi står overfor store utfordringer som vil kreve omstillinger, men som også gir rørbransjen helt nye muligheter innenfor varme og energi. Bransjen har nå alle muligheter til å posisjonere seg i helt nye forretningsområder, men det krever kompetanse og opplæring på nye felt.

- Brødrene Dahl er en stor aktør i bransjen, og derfor må vi ta vår del av ansvaret ved å finne frem til nytt utstyr og ny teknologi som bransjen kan ta i bruk. Derfor tilrettelegger vi også en omfattende kursplan i vår egen regi samtidig som vi åpner senteret for samarbeidspartnere og bransjen forøvrig som vil bruke vårt anlegg og utstyr i opplæringsøyemed, sier Ralle.